Administration 

Fagforeningskæmpe med opsang til Mette F.: "Du risikerer at køre galt"

Utrygheden har bredt sig. Også under Thorning. Det må Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forholde sig mere aktivt til, siger Hardy Hansen. (Foto: Foto: Søren Zeuth.)

Fagforeningskæmpen Hardy Hansen er bekymret over, hvor Socialdemokratiet er på vej hen. Mette Frederiksen kører galt, hvis ikke hun svinger til venstre, mener han.

I 1980'erne var alle på fornavn med fagforeningsmanden Hardy Hansen, hvad enten de elskede eller hadede ham. I dag sidder Hardy Hansen på en spansk campingplads tæt på Malaga, hvor han sammen med konen Anni tilbringer vintermånederne i en autocamper.

Det er 20 år siden, han forlod Folketinget, hvor han i en periode var medlem for Socialdemokratiet.

Men mest kendt er Hardy Hansen som kampivrig forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) – en af forløberne for 3F. Og som sådan stod han i spidsen, når havnearbejdere, buschauffører og andre arbejdere røg i konflikt med arbejdsgiverne eller Schlüter-regeringen.

Hardy Hansen

Hardy Hansen var forbundsformand for Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD) fra 1979-1996 og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1994-1998.

Hardy Hansens baggrund er det faglige arbejde. Han voksede op i et arbejderhjem lidt syd for Aalborg, blev uddannet på sømandsskole og fik job på forskellige fabrikker på den københavnske vestegn. Og der blev det faglige engagement vakt:
- Jeg har hele tiden repræsenteret den befolkningsgruppe, som har haft de dårligste jobs og fået den dårligste løn, så derfor skulle der kæmpes ekstra hårdt, siger Hardy Hansen.

Som fagforeningsmand varetog han altid de ufaglærte arbejderes sag, hvilket ofte bragte ham i modsætning til faglærte forbund som Dansk Metal.

 

UDVID

Og selv om der står 1933 på dåbsattesten, er der stadig masser af meninger i Hardy Hansen, som er bekymret for, hvor Socialdemokratiet bevæger sig hen:

- Mette Frederiksen er simpelthen nødt til at svinge til venstre. Ellers risikerer hun at køre galt, lyder det i telefonen fra Costa del Sol.

Ny efterlønsordning

Som - stort set - alle andre socialdemokratiske veteraner, der har givet interviews eller skrevet bøger på det seneste, er der ikke megen ros fra Hardy Hansen til kursen under Helle Thorning-Schmidts ledelse.

- Hun var jo aldrig en rigtig socialdemokrat, siger Hardy Hansen, der stadig er medlem af Socialdemokratiet.

Hardy Hansen taler som nyvalgt SiD-formand på kongressen i 1980. Foto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix.

Og selvom tingene er blevet bedre under Mette Frederiksen, er Hardy bekymret for om partiets ledelse forstår alvoren i den situation mange lønmodtagere - særligt dem med korte uddannelser, hårde job og lave lønninger - står i:

- Danmark er blevet mere polariseret, og utrygheden har bredt sig. Også under Thorning. Det må Socialdemokratiet og Mette Frederiksen forholde sig mere aktivt til, siger Hardy Hansen og peger blandt andet på mange lønmodtageres frygt for ikke at holde helt frem til pensionsalderen:

- Efterlønnen var en fantastisk god ordning, som vi var med til at skabe i SiD. Nu er mange utrygge og ved ikke, om de kan holde til pensionen. Om vi skal have præcis dén efterlønsordning, ved jeg ikke, men der skal ske noget, så dem med hårde job kan gå tidligere, siger Hardy Hansen.

Han mener også, at Socialdemokratiet skal bruge magten, hvis de vinder næste valg, til at styrke det sociale sikkerhedsnet:

- Dagpengene var tænkt som 90 procent af en arbejders løn - nu er den nede på halvdelen, bemærker Hardy Hansen, der har flere opfordringer til sit parti:

- Vi lever i et stærkt polariseret samfund med stor fattigdom og kæmpe uligheder for rigtig mange mennesker, og derfor skal Socialdemokratiet her inden valget love højere sociale ydelser og et progressivt skattesystem, så alle millionærerne kommer til at bidrage langt mere, end de gør i dag. Så vi får et velfærdssamfund for alle borgere, erklærer han.

Også fagbevægelsen skal oppe sig, mener den tidligere forbundsformand, hvis hjerte stadig banker hårdest for de lavtlønnede:

- Der burde være mere fokus på mindstebetalingen. I dag er gennemsnitslønnen på LO-området 250 kroner, mens mindstelønnen er på 120 kroner. På de her områder burde fagbevægelsen og Socialdemokratiet være mere i offensiven, lyder det fra Hardy Hansen som tror, at Fagbevægelsens Hovedorganisation (ny hovedorganisation som resultat af fusion mellem LO og FTF fra 1. januar, red.) kan være udgangspunktet for en revitalisering af fagbevægelsen.

Klart signal eller apati

I sit seniorliv har Hardy Hansen været aktiv i Netværk for Demokrati og Velfærd, sammen med blandt andre Københavns tidligere VS-borgmester, Villo Sigurdsson, og forhenværende folketingsmedlem for SF, Pernille Frahm.

- Vi mener jo, der er brug for en rød regering, der består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det er gået lidt i skuddermudder. Men det er en opgave for Socialdemokratiet at samle de fire partier om et grundlag, hvor de her punkter er med, mener Hardy Hansen.

Hvis Socialdemokratiet igen bevæger sig til højre, som det ifølge Hardy Hansen skete under Helle Thorning-Schmidt, frygter han, at det kan få fatale konsekvenser for partiet. Mange lønmodtagere vil fuldstændig miste tilliden til Socialdemokratiet - og måske vælge helt andre veje:

- Hvis signalet ikke lyser stærkt nok, så mister mange orienteringsevnen. Hvorfor får vi Trump, og hvorfor ser vi De Gule Veste i Frankrig? Fordi det politiske system ikke har fungeret godt nok for mange almindelige mennesker. Det er et opråb til de socialdemokratiske partier: Tænk jer nu godt om og glem ikke, hvem I er sat i verden for.

Du har været medlem af Socialdemokratiet hele dit voksne liv, men du har også kritiseret partiet i al den tid, jeg kan huske. Har du aldrig overvejet at melde dig ud?

- Det har jeg da overvejet mange gange, men konklusionen bliver altid den samme. Jeg er nok mere enig med Enhedslisten og SF for den sags skyld, men uden et stærkt socialdemokrati får arbejderbevægelsen aldrig statsministerposten og den indflydelse, der følger med. Så jeg har altid valgt at blive og forsøge at påvirke partiet i en mere venstreorienteret retning, siger Hardy Hansen.

Advarer mod flirt med DF

Hardy Hansen har gennem sit politiske og faglige arbejde ofte været engageret i internationale spørgsmål. Senest gennem Mandela Center, som arbejdede for fred og forsoning i verdens konflikter.

Han har også fulgt udviklingen i udlændingedebatten med bekymring:

- Selvfølgelig kan alle ikke få asyl i Danmark. Men tonen er blevet modbydelig og usolidarisk overfor flygtninge. Det er måske meningen, så folk bliver væk. Men det er under Danmarks værdighed, siger han og advarer partitoppen mod at lægge sig for tæt opad Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken:

- Jeg blev meget provokeret, da Thulesen Dahl i sommer delte lagkage ud i Sønderborg for at fejre, at de har nået 100 forringelser på flygtningeområdet. Det er forkasteligt, at man kan finde på at feste over, at andre mennesker er i nød. Det er ikke en vej at betræde for Socialdemokratiet, siger Hardy Hansen. 

Orla Østerby i Folketingssalen
Nyheder

Forlader parti efter sexsag

Nukaka Coster-Waldau og Silas Holst i dansestudiet.
Film og TV

Derfor er der ikke Vild med dans i aften

Blå blink
Krimi

Voldsom ulykke:

To mænd mister livet 

Kinesisk flag på månen
Nyheder

Kina planter flag på månen

Dronning Eliabeth med rød dragt og hat.
Kongelige

Dronning i sorg

udsnit af mundbind.
Nyheder

Supermarkeder sælger

bakteriefyldte mundbind

Facade på afpillet villa
Nyheder

Her er Danmarks

billigste boliger

Indgang til Retten på Frederiksberg
Krimi

Ældre snydt af falske børnebørn

En hånd holder et mundbind
Corona

Barer og værtshuse

kan blive lukket i København

Sygeplejersker tilser patient på hospitalsstue
Nyheder

Dagens smittetal:

Mange nye indlagte

Et billede af et skilt, hvor der står Skattestyrelsen
Nyheder

OECD: Danmark har

højest skattetryk i verden

Billede af Anne Linnet
Kendte

Anne Linnet skal

i Vild med dans

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

Krimi

15-årig før dødeligt slagsmål:

Tag maskering og sort tøj på

En nøgen kvinde står på surfbræt på en bølge
Helt vildt

Splitternøgen kvinde

tackler kæmpe bølger

Et stue med frit kig til himmelen igennem et kæmpe hul i taget.
Nyheder

Stormskader:

Sådan undgår du dem

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen