Europas unge flygter til kolonilande
Der er fest og gang i den i Brasilien. Det får unge til at søge mod Sydamerika. Foto: AP
De unge veluddannede europæere har svært ved at finde arbejde. Det får det i stigende grad til at flygte ud til de tidligere kolonier.

Det er efterhånden mange år siden England, Spanien og Portugal dominerede hele verden som kolonimagter.

Og hvor det tidligere var de europæiske lande, som var i front, er det nu kolonimagterne, som sidder på flæsket.

Krisen i Europa og den økonomiske vækst i lande som Brasilien og Indien får veluddannede, der ikke kan finde arbejde i hjemlandet, til at flytte til de tidligere kolonier.

Indien mærker en lind strøm af ansøgninger fra unge briter, mens Angola og Mozambique i Afrika samt Brasilien og Argentina i Sydamerika oplever indvandring af unge fra især Spanien og Portugal.

Tal fra de portugisiske emigrationsmyndigheder viser ifølge Politiken, at der alene i perioden 2009 til 2010 var knap 27.000, der flyttede til den tidligere koloni Brasilien for at slå sig ned og få arbejde i den fremadstormende økonomi. I samme periode steg antallet af portugisere med opholdstilladelse i Mozambique med 13 procent.

Udviklingen bekymrer i de europæiske lande.

"Folk er desillusionerede. De står med meget lange og fine uddannelser, og ingen har brug for dem. Og der er heller ikke noget håb om, at der bliver brug for dem inden for en overskuelig fremtid. Det er ikke bare en katastrofe for dem, men for Portugal," siger det portugisiske medlem af EU-parlamentet Rui Taveres til Politiken.

Tendens er ikke bare en forbigående. Madeleine Sumption i den amerikanske tænketank Migration Policy Studies vurderer, at udrejsen vil udvikle sig i de kommende år.

Kilde: Politiken