Anders Fogh Rasmussen er taget til EU-topmøde som Europas i særklasse mest pressede regeringschef.
Mens stort set alle andre lande i Europa har gjort det klart, at befolkningen ikke skal stemme og sige ja eller nej til traktaten, er der stadig tvivl om, hvorvidt den danske befolkning skal stemme.
»Anders Fogh Rasmussen er voldsomt presset på dette topmøde. De andre regeringsledere vil efterspørge, at han kan garantere, at danskerne ikke skal stemme om reformtraktaten,« siger EU-ekspert ved Københavns Universitet Marlene Wind.
Hvis Danmark skal stemme om traktaten og et flertal siger nej kastes Danmark ud i en historisk krise. Det vil i så fald være Danmarks skyld , at EU-samarbejdet lægges i ruiner, og de andre lande vil bede Danmark om at overveje, om vi overhovedet vil være medlem af EU.
Ikke forpligtet
Specielt Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, følger den danske udvikling nøje.
Han er under gevaldigt pres indenrigspolitisk, og vurderingen er, at han vil få svært ved at stå fast på sit krav om en afvisning af en folkeafstemning, hvis danskerne skal til stemmeurnerne. Det betragtes som givet, at englænderne vil forkaste traktaten, hvis de spørges.
Men Gordon Brown må vente med at få svar på, om han kan undgå en afstemning.
Anders Fogh Rasmussen kan nemlig ikke garantere sine europæiske kolleger, at danskerne ikke skal stemme om traktaten.
Suverænitet bevares
Rent juridisk er der ikke tale om, at Danmark med den nye traktat skal afgive suverænitet, så derfor er statsministeren ikke forpligtet til at udskrive en folkeafstemning.
Det slog statsministeren i går fast på sin hjemmeside. Men derfor er en folkeafstemning ikke lagt i graven.
»Han holder sig jo til de rent formelle og juridiske aspekter. Han berører slet ikke traktatens grundlæggende tema, som er fundamentale ændringer i EU-samarbejdet og kompetencefordelingen,« siger Marlene Wind, der vurderer, at indenrigspolitiske temaer kan blive afgørende.
»Foghs store problem er, at en EU-afsteming kan blive et tema i en eventuel valgkamp. Hvis Socialdemokraterne pludselig vil anbefale en afstemning, så kan Fogh komme til at stå som betoneuropæer, der ikke lytter til befolkningen,« siger Marlene Wind.
Meningsmålinger viser, at et flertal af befolkningen ønsker en afstemning om traktaten, og hele 69 procent af Socialdemokraternes vælgere vil til stemmeurnerne.
Nyt afstemingssystem fra 2014
En fælles udenrigsminister som skal repræsentere Europa
De enkelte landes vetoret ophæves stort set
Antallet af kommissærer skal ned fra 27 til 15
Formandskabet skal løbe over to et halvt år
I forhold til den oprindelige traktat er flere overstatslige symboler droppet. Blandt andet fælles flag og en fælles hymne.