De to gigantiske økonomier Japan og EU vil sandsynligvis snart kunne enes om en frihandelsaftale.
Det fortæller EU-Kommissionens talsmand Alexander Winterstein på det daglige pressemøde i EU mandag.
- En aftale om principperne er inden for rækkevidde, siger han.
Ifølge talsmanden er det muligt, at der allerede torsdag kan opnås enighed om principperne for en aftale ved et ekstraordinært topmøde mellem EU og Japan.
- Vi er håbefulde, vi er selvsikre, men vi er ikke sikre på, at den falder på plads, siger han.
Forhåbningerne om en snarlig aftale er især godt nyt for dansk erhvervsliv, fordi vi har et sjældent frugtbart samarbejde med japanerne.
Det fortæller underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen.
- De fleste lande har et underskud på handelsbalancen med Japan, men det forholder sig faktisk modsat med Danmark. Det er et marked, vi klarer os rigtig godt på, siger han.
Danmark eksporterer for 22,1 milliarder kroner til Japan. Særlig landbruget leverer til japanerne, men i fremtiden forventes der stor efterspørgsel på dansk design og kvalitetsprodukter.
Ifølge en analyse fra Dansk Industri vil frihandelsaftalen mellem EU og Japan kunne betyde, at dansk eksport til Japan vokser op til 70 procent.
De store fremskridt i forhandlingerne mellem EU og Japan kommer efter EU's handelskommissær, Cecilia Malmström og EU's landbrugskommissær, Phil Hogan, i weekenden var i Tokyo.
Her lød det også fra Malmström, at hun var ret sikker på, at lederne kan blive enige, når de mødes 6. juli.
EU-præsident Donald Tusk og kommissionsformand Jean-Claude Juncker vil de næste dage bestræbe sig på, at der kan nås enighed om de sidste detaljer for en aftale.
Falder den på plads, vil det være et vigtigt signal for EU.
Særlig efter den amerikanske præsident Donald Trump har lagt en protektionistisk kurs for USA. Det har sat forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og USA på pause.
- En aftale vil kunne bringe signifikante fordele både for økonomien men også Europas borgere. Det ville kunne bidrage til globaliseringen og sende et kraftigt signal imod protektionisme, siger talsmanden.
/ritzau/