EU-lande er enige om at styrke euroen efter maratonmøde

BELGIUM-EU-EUROGROUP (Foto: John Thys/Ritzau Scanpix)

Den tyske finansminister konstaterer efter møde, at aftalt reform vil bringe eurozonen afgørende skridt frem.

Finansministrene i EU's eurolande er efter forhandlinger natten igennem blevet enige om en reformplan, der skal sikre euroen mod kriser i fremtiden.

Det bekræfter formanden for eurogruppen, Mario Centeno, på et pressemøde tirsdag formiddag.

- Vi lykkedes med det. Efter at have forhandlet i månedsvis og efter et sejt og langt møde er vi blevet enige om en omfattende plan for en reform, der vil styrke euroen. Planen støttes af alle, siger Mario Centeno.

Det var målet for eurolandene, at de skulle nå til enighed om en reform af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU), inden stats- og regeringscheferne samles til årets sidste topmøde i næste uge i Bruxelles.

Ministrene er enige om en model, så eurolandenes krisefond (ESM) kan bruges til at udstede lån.

I Tyskland har modstanden mod dele af teksten om bankunionen været stor, da man ikke ønsker at risikere at skulle rydde op efter slap finanspolitik og følgende krak i Sydeuropa.

Men det kompromis, man har nået tirsdag morgen, "er godt", mener den tyske finansminister, Olaf Scholz.

- Euroreformen bringer os afgørende skridt frem, skriver Scholz.

Medlemslandene diskuterede også et forslag fra Tyskland og Frankrig, der går ud på at etablere et budget specifikt for eurolandene.

Her kunne landene nå til enighed om at fortsætte bestræbelserne.

Ministrene sender opgaven videre til stats- og regeringscheferne, der mødes i næste uge. De skal så drøfte både størrelse, implementering og værktøjer.

Et budget skal give eurolandene mulighed for i nogen grad på egen hånd at gøre brug af økonomiske værktøjer, og det vil være en del af selve EU-budgettet.

Et af de emner, som eurolandene ifølge Centeno er blevet enige om, er en såkaldt "bagstopper" i bankunionen, der er medlemmernes hjælp i form af lån til nødstedte banker.

Danmark har endnu ikke har besluttet, om man vil tilslutte sig bankunionen.

Men finansminister Kristian Jensen er godt tilfreds med, at eurolandene har fundet en løsning, hvor Danmark kan være med, så Danmark vil kunne deltage i beslutningsprocessen med egen kreditlinje.

- Der har vi fundet en rigtig god og brugbar model. De andre lande fortjener stor ros for at have fundet en model, så ikke-eurolande også kan deltage, siger Kristian Jensen.

Torsdag og fredag i næste uge skal stats- og regeringscheferne tage stilling til, om de kan acceptere den reformpakke, som ministrene blev enige om tirsdag.

/ritzau/