Ny forskning i samspillet mellem tarme og hjerne varsler et paradigmeskift i behandling af sygdomme inden for 20-30 år.
Det skriver Politiken mandag.
- Inden for 20-30 år vil forebyggende eller helbredende lægemidler udvundet af bakteriemolekyler utvivlsomt stå på apotekets hylder, siger professor Oluf Borbye Pedersen. Han betegner tarmenes produktion af bakterier som "verdens største kemifabrik".
Indtil for få år siden anså læger tarmene for at være ligegyldige skraldespande for kroppen.
Den opfattelsen har ændret sig radikalt. Det er sket i takt med "en tsunami af publikationer", der har forbløffet videnskabsfolk verden over. Det forklarer Oluf Borbye Pedersen, der er forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet og en af verdens førende forskere i tarmbakterier.
- Der vil komme et paradigmeskift, som vi slet ikke kender eller forstår omfanget af endnu, siger han.
Ifølge professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos er der på ganske få år skabt "epokegørende" ny viden.
- En helt ny verden med enorm betydning for den menneskelige sundhed afsløres for os nu, siger han.
- Vi mikrobiologer plejer jo at fjerne dårlige bakterier med antibiotika. Fremover skal mange sygdomme nok behandles med gode bakterier, så den økologiske balance i tarmene genskabes.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.