De to hovedorganisationer i fagbevægelsen, LO og FTF, foreslår i et samlet udspil at Arbejdstilsynet skal styrkes.
Lige nu står Arbejdstilsynet til at miste 80 millioner om året efter 2016, og det vil koste ca. 120 medarbejdere. Tilsynet får lige nu en bevilling via Forebyggelsesfonden, og den stopper efter næste år.
- Arbejdstilsynets arbejde skal ikke være afhængig af fondsbevillinger. Opgaven skal finansieres via finansloven, og det forventer vi, at en kommende regering sørger for, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO, i en pressemeddelelse.
En undersøgelse, som Epinion har foretaget for LO og FTF, viser, at 72 procent af de adspurgte mener, det er vigtigt, at Arbejdstilsynet fastholder sine ressourcer. Samtidig mener 84 procent, at Arbejdstilsynet skal have folk nok til aktivt at opsøge danske arbejdspladser for at tjekke arbejdsmiljøet.
Belønning for et godt arbejdsmiljø
Fagbevægelsen foreslår også en økonomisk belønning til de arbejdspladser, som sørger for at have et godt arbejdsmiljø.
– Helt grundlæggende handler det om, at danske lønmodtagere skal have mulighed for at passe deres arbejde uden at komme til skade, blive syge eller nedslidte. Men arbejdsulykker samt fysisk og psykisk nedslidning er desværre fortsat et stort problem på mange arbejdspladser, mener Lizette Risgaard.
Regeringen lovede for to år siden at nedsætte et udvalgt, der skulle se på mulighederne for at belønne godt arbejdsmiljø. Udvalget er dog endnu ikke blevet nedsat.
Et tredje forslag fra LO og FTF er at skabe et nyt rådgivningssystem, hvor arbejdspladserne – både offentlige og private – kan hente hjælp og vejledning i spørgsmål, der vedrører arbejdsmiljøet.
– Vi forestiller os en model, som gør det attraktivt for ikke mindst små og mellemstore arbejdspladser at anvende professionel rådgivning for få at hjælp til de udfordringer, de ikke selv kan løfte. Og så skal de arbejdspladser, der anvender systemet, belønnes. Det kan eksempelvis ske ved, at de får rabat på præmien på deres arbejdsskadeforsikringer, siger Bente Sorgenfrey i pressemeddelelsen.
LO og FTF håber, at den næste regering vil tage ideen til sig og lave et rådgivningssystem gennem trepartsforhandlinger.