Sidste chance? Rød prestigeaftale hænger i tynd tråd
Han har prøvet det før. Henrik Dam Kristensen (S) måtte som socialminister i 2001 overdrage trepartsforhandlinger om arbejdsskadesystemet til Claus Hjort Frederiksen (V). Nu risikerer han, at historien gentager sig. FOTO: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix
Det skandaleramte arbejdsskadesystem bliver ikke fornyet på denne side af et valg.

Den røde regering har haft et anstrengt forhold til trepartsaftaler, siden de højt profilerede forhandlinger om at få danskerne til at arbejde mere kollapsede i 2012.

Meget peger nu på, at den sidste chance for en politisk aftale med arbejdsmarkedets parter på denne side af folketingsvalget er forpasset.

Denne gang er det forhandlingerne om en fornyelse af arbejdsskadesystemet, som volder store vanskeligheder.

Det vurderer blandt andre Peter Poulsen, der er souschef i fagforbundet Dansk Metal.

- Det kunne sikkert være en fjer i hatten for ministeren at slutte af med en trepartsreform af arbejdsskadeområdet. Men afstanden mellem parterne er i øjeblikket så stor, at jeg ærligt talt har meget svært ved at se, hvordan vi når til et resultat. Det er i hvert fald ikke realistisk at lukke det her før et valg, siger han.

Lang ventetid og forkerte afgørelser

Over 100.000 danskere anmelder i gennemsnit en arbejdsskade hvert år. 20.500 arbejdsulykker og 18.500 erhvervssygdomme når frem til Arbejdsskadestyrelsen, som skal vurdere, om der er grundlag for erstatning.

Systemet har længe været kritiseret for alt for lange sagsbehandlingstider og mange fejlbehæftede og vilkårlige afgørelser.

Derfor nedsatte regeringen et ekspertudvalg, som fik til opgave at finde ud af, hvordan man skaber et hurtigere og bedre system, som i højere grad fastholder personer på arbejdsmarkedet efter en arbejdsskade.

I december sidste år udkom ekspertudvalget med 27 anbefalinger, som blev startskuddet til forhandlinger mellem regeringen, arbejdsgivere og fagforeninger.

Landsorganisationen LO bekræfter, at parterne har svært ved at finde hinanden i forhandlingerne.

Næstformand Lizette Risgaard er dog ikke klar til at kaste håndklædet i ringen - uanset udfaldet af et kommende valg.

- Det er utopisk at tro, at vi når en aftale inden et valg. Og hvis det ender med en blå regering, kan det godt være, at vi må starte forfra. Men vi er klar, uanset hvem der sidder for bordenden, siger hun.

For mange går ned uden grund

Dansk Arbejdsgiverforening anerkender, at det trækker ud, men har fortsat positive forventninger til forhandlingerne.

Ifølge underdirektør Pernille Knudsen er det et stort problem, at langsommelig sagsbehandling ender med at skubbe mange ud af arbejdsmarkedet, selv om de ikke får erstatning.

- Hele deres liv kommer til at handle om at bevise, at de er syge, og de kan kan blive hængende i det her system i årevis, fordi det er langsommeligt. Der er for mange, som godt ville kunne blive ved med at arbejde, som ikke gør det, siger hun.

Fagforeningerne er enige i, at ventetid og bureaukrati skubber for mange ud af arbejdsmarkedet, mens de venter på erstatning.

Men ifølge Peter Poulsen fra Dansk Metal er det et grundlæggende problem, at reformen ikke må koste flere penge.

Hvis ekspertudvalgets anbefalinger føres ud i livet, kan det derfor få den konsekvens, at erstatningerne efter arbejdskader bliver mindre.

- Vi oplever lidt, at man prøver at fodre hunden med sin egen hale. Hvis man skal gennemføre den her modernisering, så skal der findes flere penge. Det skal ikke være de arbejdsskadede selv, der betaler gildet. Det vil vi ikke være med til, siger han.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) ønsker ikke at kommentere de igangværende forhandlinger, men skriver i en mail til Avisen.dk:

- Alt for mange mennesker bliver holdt ude af arbejdsfællesskabet, fordi vi ikke er gode nok til at hjælpe dem i gang efter en skade eller en ulykke – og fra både arbejdsgivere og lønmodtagere har der været ønske om at skabe et mere moderne og smidigt arbejdsskadesystem. Jeg vil ikke kommentere de igangværende forhandlinger, men er sikker på, at dét ønske stadig gælder.

via Listen To News