Det går ikke så godt for England i øjeblikket. Brexit-problemer, tårnhøje tilfælde af Covid-19-tilfælde, mangel på brændstof og mad – og mangel på, ja, turister.
Hvor landet før var overrendt af glade rejsende – 40.9 mio. i 2019, så ser det ganske enkelt ret slemt ud i dag. Sidste år, hvor pandemien var på sit højeste, besøgte ikke så mærkeligt, da alle lande stort set var lukket ned, 11.1 mio. turister landet. Men i 2021, hvor de fleste lande har lukket op igen, så faldt antallet af besøgende til magre 7.4 mio. Det er ifølge Visit Britain's Tourist Board en nedgang fra 2019 på hele 82%, og der er ikke meget, som tyder på, at tallene vil ændre sig synderligt den kommende tid.
Nabolandet Frankrig derimod har haft 34.9% fremgang indtil videre, og det har akkumuleret milliarder af kroner i statskassen. Spanien og Tyrkiet nyder også af åbningen og kan prale med 64% fremgang i forhold til sidste år, mens Grækenland på duksepladsen har fået 86% af sine turister tilbage i år.
Slingrekurs
Der er mange faktorer til nedgangen i antal af turister. Hvis vi først tager den allestedsnærværende Covid-19, så har landet haft rekordhøje dødsfald igennem pandemien, og lige nu er det i en 4-ugers periode det land med næsthøjst smittetal i verden. Ydermere har premierministerens slingrekurs gennem hele corona været uheldig.
Og det holder forsigtige turister væk. Især kinesiske. - Vi går meget op i sikkerhed. Vi er det mest forsigtige og sensitive folkefærd, udtaler Marcus Lee, CEO i China Travel Online. Og landet har snart en 100% vaccinationsrate til sammenligning med Storbritanniens magre 67%.
Og premierminister Boris Johnsons diskurs giver heller ikke noget godt billede af ægtheden i Covid-19-tiltagene.
Således er han flere gange på det seneste set uden maske på både hospitaler, han har besøgt, og senest til COP26, hvor han sad ved siden af 95-årige Lord Attenborough uden mundbind.
Boris Johnsons uvilje til at bære mundbind, når han bør, er ikke noget godt signal til forsigtige turister. Foto: Scanpix
Og Brexit rammer også landets turistindustri som en boomerang. Nu skal alle EU-borgere udstyres med et pas for at besøge England. Før var det nok med ID-papirer, og her kommer et fun-fact: 75% af alle EU-borgere ejer ikke et pas, da de jo frit kan rejse rundt i EU uden.
Så en familie på fire, der skal udstyres med pas er en kostbar affære. Og skoleklasser har også fravalgt rejser til England, netop fordi at nogle har pas og andre ikke, så for ikke at gøre forskel, er det nemmere bare at rejse til et andet land.
Sprogskoler har før stået for en indtægt på næsten 10 milliarder kroner, men de bliver også valgt fra nu til fordel for skoler på Malta og i Irland.
Slut med taxfree
Før Brexit kunne rejsende fra andre steder end EU også købe taxfree varer her. Det har englænderne også stoppet fra den 20 oktober sidste år, og det betyder igen, at stenrige turister fra bl.a. Kina, Mellemøsten og USA, som gerne vil spare 20% på luksusvarer, fravælger landet. - Man kunne ligeså godt hænge store skilte op i Heathrow og andre lufthavne, hvor der står, at man skal huske at købe sine varer i Milano og Paris i stedet, udtaler en ansat i Visit Britain.
Og så er der lige hele miseren med brændstof og fødevarer. Den seneste tids skiverier om manglen på benzin, diesel og fyringsolie, tomme hylder i supermarkederne og katastrofal mangel på servicepersonale på hoteller og restauranter, er heller ikke just et incitament til at slå et smut forbi landet i december måned.
- Hvem gider stå i kø for at få en sandwich for herefter at flygte ud til lufthavnen i en taxi, som risikerer at køre tom på vejen...?, som en fra den hårdt trænge turistindustri spørger.