De ultrabløde fløjlsbukser var overalt i 1970’erne, hvor oliekrisen sænkede temperaturen i de danske stuer. De bløde gevandter blev hængende op igennem 1980’erne, hvor det changerende behagelige stof var et af de mest solgte på buksefronten, og det billede ser vi nu igen denne vinter.
– Fløjl udgjorde omkring 60 procent af salget inden for bukser i vintermånederne tilbage i 70’erne og 80’erne. Vi er ikke oppe i den liga endnu, men vi ser en kæmpe stigning i interessen for materialet og andre varme tekstiler, siger Gitte Lea Christensen, der er designchef hos det danske familieejede jeans brand Marc Lauge, hvor hun arbejder side om side med sin bror, Bjarke Lauge Christensen, der grundlagde modevirksomheden i 1984.
– Vi regner med, at 15-20 procent af salget kommer til at bestå af fløjl denne vinter, og det er en voldsom stigning i forhold til de seneste mange år, hvor fløjl har været helt gemt væk. Det er en interessant udvikling, når vi ser det i lyset af energikrisen, der også var det, der skubbede fløjl frem i modebilledet i 1970’erne, siger Gitte Lea Christensen.
Forbrugerne vil købe varmt
Ifølge den seneste forbrugerrapport fra Voxmeter er andelen af danskere, der har planer om at købe tøj, 28 procent højere i november måned 2022 end tre måneder tidligere, og det kan mærkes i forretningerne, hvor især de varme sweatre og fløjlsbukserne ryger i kundernes shopping bags.
Fløjl er klassisk mode, men når det er koldt, er det bedst. Foto: Ralph Lauren
– Vi sælger vildt meget fløjl, lambswool og kashmir. Generelt ser vi, at vintertrøjerne bliver varmere, og så skal bukserne være fløj. De giver en varmere fornemmelse, og fløjl i sig selv er bare lidt retro og lækkert, og så kommer det i lækre mørkebrune nuancer med masser af dybde. Hvis vi er nødt til at sænke temperaturen på kontoret endnu mere, så bliver det kun mere populært at smyge sig ned i et par fløjlsbukser, siger Gitte Lea Christensen.
Hvad er fløjl?
* Fløjl består af flere stoffer, der væves sammen med en teknik, der er mere end 800 år gammel og allerede blev anvendt i 1200-tallets Italien.
* Oprindeligt bestod vævningen af en blanding af silke, bomuld og uld, mens nutidens fløjl typisk laves af bomuld og lycra eller bomuld og recycled polyester.
Hos det danske jeans brand Marc Lauge har man allerede solgt langt mere fløjl denne sæson end sidste vinter. Foto: PR