Året er 1914. Første Verdenskrig bryder ud, den første planmæssige ruteflytrafik bliver indledt i USA, danske tjenestepiger skifter officielt titel til ”husassistenter” og Jens Otto Krag bliver født - og så bliver Tivolis Rutschebane indviet.
I topform
Her 110 år efter ser verden mildest talt noget anderledes ud, men Tivolis Rutschebane kører stadig. Mere end 1,3 millioner gæster skriger hvert år lungerne ud i den ikoniske forlystelse, som ikke bare er Tivolis mest populære, men også har vakt opsigt langt uden for landets grænser.
Rutschebanen vandt således den prestigefulde ACE Roller Coaster Landmarks Award sidste år – som den første rutschebane i Europa.Den 12. juni fejrer Rutschebanen 110-års jubilæum, og det bliver markeret med festlig oppyntning af den gamle forlystelse.
Der var stil over det i gamle dage. Foto: Tivoli
Med helt fra starten
En som har et særligt forhold til Tivolis Rutschebane er Steen Lebech. Til daglig arbejder han i Tivoli, hvor han bestyrer en lang række af Tivolis spil, som fx Dyrespillet, Bjørnene og Galoppen. Det var nemlig hans farfar, Valdemar Lebech, som designede og byggede Rutschebanen, og 110-års fejringen sætter farfarens bedrift i perspektiv.
- Det at den har holdt så længe, viser jo, at han har tænkt rigtigt og bygget noget, som holder i så lang tid. Det bliver man da stolt af, og jeg sender han en tanke stort set hver dag, når jeg sidder på mit kontor i Tivoli og kigger på de gamle billeder på væggene, siger han.
Sten Lebech var selv 5 år gammel, da han prøvede Rutschebanen for første gang i 1965, og han holder stadig af at tage en tur i ny og næ. Og han er heller ikke i tvivl om, hvorfor forlystelsen er så populær.
- Det er jo en forlystelse, hvor alle kan deltage, og hele familien kan være med. Og så kan de gamle trærutschebaner altså bare noget særligt, som dem af jern ikke kan. De har bare en helt særlig følelse, konstaterer Steen Lebech
Valdemar Lebech byggede udover Rutschebanen bl.a. også forlystelsen Skovtrolden og et lille Pariserhjul, som ikke er der længere og så lavede han indgangen til Haven overfor Glyptoteket, som stadig står i dag.
Dronningen har også nydt nogle ture i Europas ældste forlystelse Foto: Tivoli
Blandt verdens ældste
Rutschebanen, som er 625 meter lang, er Europas ældste og verdens tredjeældste trærutschebane, som fortsat er i drift. Den er tillige en af de bare syv baner i verden, som har en fører om bord, en såkaldt bremsemand. Vognen opnår en tophastighed på ca. 58 km/t.
Den er opført i 1914 af tømrermester Valdemar Lebech. Da den blev bygget, havde Rutschebanen bjergtinder, som hurtigt blev forlystelsens vartegn. De blev dog fjernet i 1925 efter krav fra Københavns Kommune, som ikke fandt det passende, at det første byens gæster så, når de trådte ud af Hovedbanegården, var et Alpe-bjerg.
Da Rutschebanen fyldte 100 år i 2014, blev de ikoniske bjergtinder dog genskabt. Derudover blev der også tilføjet en ny is-grotte samt Danmarks største vandfald med et samlet fald på over 22 meter.
4 tons drevet af tyngdekraften
Banen er konstrueret sådan, at der ikke tilføres energi til vognene, efter at de er trukket op på den første bakketop. Derfra er det tyngdekraften, der driver vogntogene.
Et vogntog med passagerer vejer ca. 4.000 kilo. Vognene bremses af vognstyreren før alle sving, så hastigheden ikke bliver for høj. Bremsen består af to metalvinger, der manuelt presses mod banens sider, så der skal lægges kræfter i opbremsningen.
Under 2. verdenskrig var der strømrationering. Rutschebanevognene blev derfor trukket op på første bakketop ved at stærke mænd drejede på et spil, der var indrettet på banens tag.
Spirituskørsel
Rutschebanen er en meget sikker forlystelse og vognstyrerne, som sidder med på hver tur, er godt uddannede. Men i 1952 kommer vognen farende ind på perronen uden chauffør på. En af passagerne i vognen griber fat i bremsehåndtaget, og formår at få bremset vognen ned.
Rutschebaneføreren er faldet af sit sæde i den sidste mørke tunnel, og bliver uheldigvis også ramt af den bagvedkommende vogn. Han bliver bragt til hospitalet, men slipper heldigt fra ulykken med en voldsom hjernerystelse. Førerens forklaring lyder, at han ville vinke til nogle damer, som sad på en bænk neden for Rutschebanen, og derved fik overbalance og faldt af.
Men en blodprøve fra ’bremsemanden’ gav en lidt anden forklaring: Vognstyreren havde en promille på 1.4 da ulykken indtraf, og efterfølgende blev han idømt 14 dages fængsel for at have bragt andres liv i fare. Der blev herefter indført strengere alkoholpolitik på Rutschebanen.
Tivolis Rutschebane har igennem generationer været en af favoritterne blandt gæsterne. Foto: Tivoli
Fakta om Rutschebanen
* 625 meter lang
* 95 meter sidespor og værksted
* Tophastighed behersket (ca. 58 km/t)
* Banen dækker et areal inkl. perroner på ca. 1750 m2
* Sporvidden er 75 cm
* Rutschebanens sikkerhedsbøjler blev monteret i 1990
* I 2013 kørte Rutschebanen 1,3 mio. gæsteture
* Det siges, at det spøger inde i den 100 år gamle konstruktion