"Vores nye eliteuddannelse".
Sådan har undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) beskrevet den nye EUX-linje på erhvervsuddannelserne, hvor man i én og samme uddannelse kan få et svendebrev og en studentereksamen med mulighed for at læse videre.
Det er ikke kun ministeren, der er begejstret for uddannelsen. EUX har også fået godt tag i de unge. I år har 27 procent af de unge, som søger en erhvervsuddannelse, ønsket at starte på EUX-linjen. Sidste år valgte 21 procent EUX, og i 2014 var det 10 procent.
Det viser en ny opgørelse over de unges uddannelsesvalg fra Undervisningsministeriet.
- Vi har været meget spændte på, hvordan det ville gå. Og man må jo sige, at uddannelsen ser ud til at bide sig fast hos de unge.
- EUX er en unik mulighed, hvor man samtidig med de faglige kompetencer får studie-kompetencer og mulighed for at læse videre, forklarer Peder Hjort-Madsen fra Nationalt Center for Erhvervspædagogik på Professionshøjskolen Metropol.
Han leder et forskningsprojekt om EUX-uddannelsen.
Politisk projekt er ikke lykkedes
EUX-uddannelsen startede op som en forsøgsordning i 2010 og er siden blevet udvidet til en lang række erhvervsudannelser.
I år er det således muligt at vælge 44 forskellige uddannelser som EUX. Det omfatter både traditionelle håndværksfag, handels- og sundhedsuddannelser (se hele listen her).
EUX er især populært inden for kontor- og handelsuddannelserne, hvor 47 procent af de unge vælger EUX-linjen.
Selvom EUX har fremgang, står det dog generelt sløjt til for erhvervsuddannelserne. Stadigt flere unge foretrækker nemlig de gymnasiale uddannelser. Selvom EUX har været fremført som en måde at få de unge til at kaste sig over en faglig uddannelse frem for gymnasiet, så er det tilsyneladende unge, som i forvejen var sporet ind på en erhvervsuddannelse, der vælger den nye linje.
- Det er rigtigt, at politikerne har forsøgt at køre EUX i stilling som den måde, hvor man kan trække nogle unge fra de gymnasiale uddannelser og over på erhvervsuddannelserne. Men det tyder ikke på, at det er lykkedes endnu, konkluderer Peder Hjort-Madsen.
Tesfaye: Ikke nogen hovsaløsninger
Både hos Venstre og Socialdemokratiet glæder man sig over, at EUX ser ud til at vinde indpas hos flere unge. Og man opfordrer til at slå koldt vand i blodet, når det gælder ambitionen om at tiltrække de unge, som i dag vælger gymnasiet.
- En af vores værktøjer til at få folk fra gymnasiet over på erhvervsuddannelser skulle være EUX. Det ser ikke umiddelbart ud til, at det er lykkedes, men man skal også huske på, at det er noget nyt, og vi ikke har rullet det helt ud endnu.
- Efterhånden, som vi uddanner nogen, så vil de kunne fortælle om uddannelsen, og så tror jeg, at flere vil søge den. Det gælder om at have is i maven og ikke lave nogen hovsaløsninger, siger Mattias Tesfaye (S).
Også Venstres uddannelsesordfører, Jakob Engel-Schmidt, peger på, at det tager tid at ændre på de unges uddannelsesvalg.
- Når vi begynder at se de gode resultater af den faglige uddannelse kombineret med de gode muligheder for at læse videre, så tror jeg også, det vil have en effekt.
- Håbet er, at kombinationen af de traditionelle erhvervsuddanelser og EUX kan tiltrække flere unge, som i dag vælger at gå på gymnasiet, lyder det fra Engel-Schmidt, der har en fortid som direktør for erhvervsuddannelserne på Niels Brock i København.
Erhvervsuddannelser er en blindgyde
Spørger man de studerende selv, så er EUX-uddannelsen da også kommet for at blive. Morten Egede, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, forstår godt de elever, der vælger EUX frem for den almindelige erhvervsuddannelse.
- Som det er nu, så er erhvervsuddannelserne en blindgyde. Den eneste måde, du kan læse videre efter en erhvervsuddannelse er ved at supplere nogle fag op til et gymnasialt niveau. Det behøver du ikke med EUX, hvor det er en del af grundpakken, siger han.