Næsten 1600 mennesker fra hele verden har allerede tilmeldt sig Skandinaviens største halve Ironman-konkurrence den 21. juni i Helsingør (det såkaldte KMD 70:3-løb).
Dermed ser løbet ud til at blive en endnu større succes end tidligere. En tendens, der også ses ved andre lignende arrangementer.
Men hvorfor kan mange ikke bare nøjes med et par løbeture om ugen og et smut forbi det lokale fitnesscenter? Er det overhovedet sundt for kroppen, at den skal præstere så meget på så kort tid?
- Som udgangspunkt er ekstremsport ikke sundt for kroppen, men man kan heller ikke sige, at det er usundt, siger Thomas Bredahl, idrætspsykolog og lektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, til Ritzau Fokus.
- Det bliver først direkte usundt, hvis man ikke forbereder sig ordentligt og lytter til kroppens signaler. Men det er da klart, at man skal ikke gøre det alt for mange gange, for det belaster kroppen, siger lektoren.
Træningsekspert Sebastian Lundberg er enig i, at ekstremsport kan være farligt, hvis man ikke lytter til kroppens signaler.
- Det er vigtigt, at man får slappet ordentligt af efter en fysisk hår præstation. Hviletiden er forskellig for det enkelte menneske, men umiddelbart vil jeg sige en uges tid, inden man begynder at motionere seriøst igen. Nogen kan måske nøjes med fem dage. Lytter man ikke til kroppen, kan man direkte skade den, siger han til Ritzau Fokus.
Selvom en Ironman eller en maraton ikke er på niveau med de præstationer, professionelle sportsfolk udøver, er der god grund til at tage ved lære af de konsekvenser, de professionelles træning har for kroppen.
- Man ser jo at professionelle kvindelige idrætsudøvere holder op med at menstruere, fordi de presser kroppen så hårdt. De holder simpelthen op med at være forplantningsdygtige, men det kommer så tilbage igen, når de drosler ned på træningen. Ekstremsport kan potentielt være permanent skadeligt for kroppen, hvis den ikke får lov til at restituere, siger lektor Thomas Bredahl.
Når arrangementer som KMD 70:3-løbet kan tiltrække 1900 mennesker, der vil betale over 2000 kroner for at deltage, mener Thomas Bredahl, at der et udtryk for, at folk er blevet mere interesseret i at prøve deres egne grænser af.
- Vi har udvidet vores grænser for, hvornår nok er nok. I takt med digitaliseringen af vores adfærd er vundet frem med sociale medier som Facebook og Instagram, hvor man hele tiden poster sin adfærd og hele tiden sammenligner sig med andre, bliver man nød til hele tiden at komme længere og længere ud, hvis man vil vise, at man er sej og kan noget særligt, vurderer han.
Fakta: Hvis du vil dyrke ekstremsport som amatør
Løb tre til fire gange om ugen på forskellige måder. Distanceløb, intervalløb og traditionelt løb i tiden op til.
Sørg for at du har prøvet en strækning på 25-30 kilometer inden (og gerne to gange), så du ved, hvor meget det faktisk kræver af dig.
Spis ordentligt (proteiner, kulhydrater og fedt) og sov 7-8 timer om natten i perioden op til løbet.
Spis et måltid 2-3 timer inden løbet og spis så en banan en halv time inden. Medbring gerne en myslibar til turen.
Sørg for at slappe ordentligt af i dagene efter (gerne en uges tid). Presser man kroppen for hurtigt i gang igen, kan man få alvorlige skader.
Kilde: Sebastian Lundberg /sebastianlundberg.dk
/ritzau/FOKUS