Det tidligere S-håb Kasper Sand Kjær, der trak sig fra politik sidste år, erkender sig i byretten skyldig i falsk anmeldelse og tre tilfælde af forsøg på bedrageri for samlet 45.310 kroner.
Det siger hans forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, fredag formiddag i Københavns Byret. Her bliver sagen ført som en tilståelsessag.
Den 35-årige ekspolitiker er tavs og virker beklemt ved situationen. Han har indvilget i at besvare spørgsmål om den påståede kriminalitet og sætter sig kortvarigt ind i midten af lokalet, hvor senioranklager Mads Bjerg Olesen spørger ud fra hvert af de forhold, han sigtes for, om det er korrekt.
- Ja. Ja. Ja. Ja, lyder det fra Kasper Sand Kjær, som ikke svarer konkret på, hvad der fik ham til at gøre det.
Men han siger, at han "ville have pengene tilbage", og at det "er den største fejl, jeg nogensinde har begået i mit liv".
Anklagemyndigheden går efter at få ham idømt en fængselsstraf på tre måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste. Gøres dommen betinget, vil han dermed ikke skulle ind og afsone straffen.
Omvendt mener Michael Juul Eriksen, at sagen bør ende med to måneder betinget fængsel og uden samfundstjeneste. Ifølge ham er der rig praksis for, at en dom for bedrageriforsøg i førstegangstilfælde ikke bør omfatte samfundstjeneste.
Dommen afsiges fredag formiddag.
Ekspolitikeren har erkendt, at han indgav en falsk anmeldelse til Københavns Politi om morgenen torsdag den 25. maj sidste år.
Af anmeldelsen fremgik det, at hans kortholder med kreditkort i var blevet stjålet mellem København og Ballerup på et tidspunkt mellem den 23. maj klokken 22.00 og den 25. maj klokken 07.30.
Kortet var så blevet misbrugt af en gerningsmand, som havde hævet samlet set 45.310 kroner, blev det hævdet i anmeldelsen.
Samme torsdag mellem klokken 12.23 og 13.31 begik han ifølge anklagemyndigheden tre forsøg på bedrageri, fordi han prøvede at få banken til at tilbageføre beløbene til ham.
Han afgav på tro og love en erklæring om, at han hverken havde deltaget i eller godkendt overførslerne, men det var i strid med sandheden, står der i sigtelsen.
Mens han indgav anmeldelsen og dernæst forsøgte at bedrage sin bank, var han i Østrig på udvalgsrejse med Udlændinge- og Integrationsudvalget. Det har Ekstra Bladet tidligere skrevet.
Ifølge programmet for turen var Kasper Sand Kjær og de øvrige deltagere til frokost med daværende integrationsminister Kaare Dybvad (S) på en restaurant, da ordføreren indgav indsigelserne mod de seks transaktioner.
Den i dag 35-årige Kasper Sand Kjær blev i 2019 valgt ind i Folketinget og havde den ganske profilerede post som Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, da han 31. oktober 2023 meddelte, at han stoppede i Folketinget, fordi han med egne ord havde "brug for at prøve noget nyt".
- Jeg stopper alene af den grund, at det er det rigtige for mig. Fordi jeg har lyst til at prøve et liv uden for politik, skrev Kasper Sand Kjær blandt andet i et opslag på Facebook.
Udlændingeordførerskabet er for Socialdemokratiet en post, hvor man får mulighed for at markere sig, og derfor er den gennem tiden blevet tildelt politikere, der spås en stor fremtid i partiet.
Eksempelvis var det Rasmus Stoklund, der bestred ordførerposten før Kasper Sand Kjær. Han blev siden politisk ordfører og i den seneste ministerrokade i SVM-regering blev han udnævnt til skatteminister.
Kasper Sand Kjær er efter sin udtræden af Folketinget blevet selvstændig med eget rådgivningsbureau. Her tilbyder han rådgivning om interessevaretagelse, ledelse, pressehåndtering og organisationsudvikling.
/ritzau/