Skrevet i samarbejde med Christina Agger
Sygeplejerskerne er nu de eneste, der endnu ikke har indgået forlig med deres arbejdsgivere om en ny overenskomst.
De står dermed stadig fast på deres krav, og ifølge flere eksperter er det da heller ikke sandsynligt, at sygeplejerskerne stopper strejken, blot fordi de nu er de eneste tilbageværende i strejke.
Men forliget lægger pres på begge parter.
- Forliget lægger pres på regionerne om, at hvis de går tilbage til forhandlingerne, skal der følge penge med. Det bliver umuligt at komme ud af strejken uden ekstra penge, siger professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.
Kun penge kan stoppe konflikt
Han tror dog ikke, at sygeplejerskerne får de krævede 15 procent mere i løn, men at de vil blive nødt til at gå på kompromis, ligesom det var tilfældet med FOA’s medlemmer.
- Men sygeplejerskerne skal have en lønstigning for at stoppe konflikten. Om det er 15 procent eller mindre er ikke så afgørende. Det vigtigste er, at regionerne stiller med et pengebeløb, siger Henning Jørgensen.
Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier mener, at det kan diskuteres, hvor meget FOA reelt har opnået med forliget.
Forlig kan inspirere sygeplejersker
Lige nu er KL og FOA uenige om, hvorvidt forliget betyder 35 eller snarere 115 millioner ekstra kroner til især social- og sundhedspersonalet.
- Hvis Mads Lebech (KL s chefforhandler, red.) har ret, i at det indebærer, at de får 35 millioner mere, så svarer det til, at de ved, at strejken har givet noget i omegnen af 0,1 procent ekstra over tre år. Så kan man diskutere, om det er et godt resultat, og om det er et rimeligt beløb i forhold til strejkens omkostninger, siger Jesper Due.
Han mener, at sygeplejerskernes vilje til at slække på deres krav afhænger af, om de ser forliget mellem FOA og KL som en sejr for FOA s medlemmer.
- Connie Kruckow vil formentlig vurdere det her forlig, og hvis hun ser det som en storsejr, kan det være, at hun bliver inspireret til et lignende forlig, men ellers vil konflikten fortsætte, siger Jesper Due.