Ekspert: Islamisk Stats rekrutteringsproces varer uger

Det tyske ekspertvidne Guido Steinberg forklarer onsdag i Retten på Frederiksberg, hvordan Islamisk Stat håndterer nyankomne aspiranter i Syrien. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix)

Ved Retten på Frederiksberg fortæller et tysk ekspertvidne, hvordan IS håndterer nyankomne i Syrien.

Udlændinge og i særdeleshed centraleuropæere, der ønsker at tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien, bliver kigget nøje efter i sømmene af den ekstremistiske gruppe.

Det fortæller den tyske terrorekspert Guido Steinberg onsdag i Retten på Frederiksberg.

Her er han indkaldt som vidne i sagen mod en formodet 26-årig dansk syrienskriger, som er tiltalt for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat.

- De nyankomne bliver modtaget af Islamisk Stats efterretnings- og sikkerhedstjeneste, der oversat fra arabisk hedder Sikkerheden.

Guido Steinberg fortæller, at alle bliver indkvarteret i et gæstehus, mens sikkerhedstjenesten sikrer sig, at den nye aspirant ikke er udenlandsk spion.

- De bliver afhørt grundigt. Det minder meget om alle mulige andre sikkerhedstjenester.

- Islamisk Stat retter henvendelser til sine kontakter. Så hvis den nye kommer fra Danmark, kontakter de IS' kontaktperson i Danmark, fortæller han.

Han tilføjer, at processen kan tage op til to uger.

Ifølge anklagen rejste den tiltalte fra Danmark i september 2013 og opholdt sig i det krigshærgede land i fem måneder.

Anklager Sonja Hedegaard gør derfor meget ud af, at vidnet primært skal forholde sig til, hvordan organisationen i Islamisk Stat så ud i 2013.

Afhøringen af Steinberg foregår over et videolink. Vidnet taler tysk, og der er derfor indkaldt en tolk.

Den tyske terrorekspert har et bredt kendskab til militant islamisme og rådgiver Tysklands regering og parlament om udenrigspolitiske og sikkerhedsmæssige spørgsmål.

Han har selv talt med en lang række syrienskrigere.

Desuden bliver han brugt i flere lande som ekspert i terrorsager.

Senest er han blevet brugt ved Retten i Aarhus, hvor en 26-årig dansker med tunesiske rødder blev idømt tre års fængsel for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat og modtaget terrortræning.

Der ventes at falde dom i sagen på Frederiksberg sidst i oktober.

De to sager er dele af et sagskompleks, hvor der i foråret blev rejst tiltale mod i alt seks mænd. Det skete blandt andet, fordi FBI kom i besiddelse af et medlemskartotek med navne på flere end 5000 formodede syrienkrigere.

Sagerne kører dog som seks adskilte retssager.

/ritzau/