Egypten er søndag for første gang nogensinde erklæret malariafri.
Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som kalder udryddelsen af den potentielt dødelige sygdom i landet for "historisk".
- Malaria er ligeså gammel som den egyptiske civilisation, men sygdommen, der plagede faraoerne, hører nu til i historien og ikke i fremtiden, siger WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i en udtalelse.
Med udryddelsen af malaria er en målrettet indsats, som har stået på i næsten et århundrede i det nordafrikanske land, båret frugt.
- At Egypten er erklæret malariafrit er i sandhed historisk og et vidnesbyrd om den egyptiske befolknings og regerings indsats for at slippe af med denne ældgamle plage, siger WHO-chefen.
Et land erklæres malariafrit af WHO, hvis der ikke har været nogen nye tilfælde af malaria i tre sammenhængende år.
Derudover skal landet bevise, at det er i stand til at forhindre, at sygdommen igen får fodfæste i landet.
Ifølge WHO kan malaria i Egypten spores tilbage til 4000 år før vores tidsregning. Der er blandt andet fundet spor efter malariaparasitten i faraoen Tutankhamons velbevarede, balsamerede lig.
Malaria skyldes en infektion med malariaparasitten og koster hvert år flere end 600.000 mennesker livet på verdensplan.
95 procent af dødsfaldene rammer mennesker i Afrika, og børn er mest sårbare over for sygdommen. Således er 80 procent af dem, der dør af malaria i Afrika, under fem år.
Malaria overføres primært af myg til mennesker, men kan også overføres via blodtransfusioner eller ved brug af inficerede kanyler.
Der findes medicin, der kan behandle malaria, men i store dele af verden har malariaparasitter udviklet resistens over for de mest almindelige malariamidler.
Derfor anbefaler WHO en kombinationsbehandling med flere forskellige præparater, hvis man bliver smittet.
/ritzau/AFP
/ritzau/AFP