Efter opsang fra murer: Troels Lund vil give skurvogne et velfærdsløft

For murer Mette Schack Dahlmann er det en kæmpe sejr, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) nu vil gøre noget ved den forældede måde at indrette skurvogne på. Sejren blev fejret med en selfie, hvor også LO-næstformand Nanna Højlund,tv, forbundssekretær i 3F Søren Heisel, direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm samt direktør i Scanvogn Dennis Stjerne. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Efter inspiration fra den unge murer Mette Schack Dahlmann vil beskæftigelsesministeren nu opdatere bekendtgørelsen om indretning af skurvogne, så både mænd og kvinder på danske byggepladser får mulighed for at bade bag låst dør og ikke bare et forhæng.

- Der skal være bedre velfærd i danske skurvogne. 

Så kontant lød meldingen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da han onsdag morgen sad bænket over kaffen i en skurvogn i København.

På initiativ af murer Mette Schack Dahlmann var også ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), LO's næstformand Nanna Højlund, 3F's forbundsekretær Søren Heisel og direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm stået tidligt op for at se et spritnyt eksemplar af en skurvogn, der er designet efter inspiration fra den kvindelige murer.

- Hvis man vil have flere kvinder ind på danske byggepladser, er man nødt til at gøre noget ved skurvognene, så det er muligt for kvinder at bade i dem, siger Mette Dahlmann.

Utrygge ved at bade 

I dag skal der ifølge lovgivningen være adgang til særskilt bad eller badetid, når der arbejder både kvinder og mænd på byggepladsen. 

- Der er bare et badeforhæng i skurvognene, og det er problematisk, fordi mange kvinder er utrygge ved at bade, siger hun og beskriver, hvordan det er svært at låse døren til hele skurvognen. 

Derfor har Mette Dahlmann i samarbejde med direktør i virksomheden Scanvogn, Dennis Stjerne, fået bygget en skurvogn, hvor der er en dør ind til et lille badeværelse, hvor man så let som ingenting kan gå i bad uden risiko for, at nogen lurer med. 

Den nye praktiske løsning med en dør koster cirka 5.000 kroner ekstra for en skurvogn, hvilket direktøren i Dansk Byggeri, Peter Stenholm, mener er for dyrt. 

- Selvom det lyder tilforladeligt med 5.000 kroner ekstra for en skurvogn, er der ingen grund til at kaste sig over dramatiske løsninger til at løse et problem, der måske ikke er der, siger han. 

Mænd vil heller ikke flashe kroppen 

Men beskæftigelsesministeren mener ikke, at det er en dyr løsning, men tværtimod en nødvendig løsning for at forbedre forholdene på byggepladserne for både mænd og kvinder. 

- Jeg synes også, at det er et problem som mand at skulle stå bag et badeforhæng. Der er altså også mænd, der ikke har lyst til at flashe deres krop, når de er i bad. Uanset om man er mand eller kvinde vil man gerne have lov til lidt privatliv, når man bader. Og der er også masser af unge lærlinge, der ikke bryder sig om at bade under de forhold, der er nu, siger Troels Lund Poulsen.

I løbet af ganske kort tid vil han indkalde 3F og Dansk Byggeri til et møde for at opdatere bekendtgørelsen om indretning af skurvogne. Og det handler både om ligestilling og velfærd for alle medarbejderne, betoner ministeren.

Bedre arbejdsmiljø og velfærd

- Det vil betyde bedre arbejdsmiljø og bedre velfærd for både kvinder og mænd at forbedre skurvognene, og det fortjener at få noget politisk opmærksomhed. Derfor er der også grund til at takke Mette Dahlmann for at sætte det på dagsordenen, siger Troels Lund Poulsen.

LO's næstformand Nanna Højlund kalder Mette Dahlmann for modig, når hun går ind i kampen for at sikre kvindelige håndværkere lige muligheder med mænd for at passe deres arbejde.

- I mine øjne er Mette Dahlmann en stjerne for at tage kampen mod diskrimination på byggepladserne. Og jeg er rigtig glad for, at både beskæftigelsesministeren og ligestillingsministeren tager det her alvorligt og handler så hurtigt, siger hun. 

Ligesom Troels Lund Poulsen fremhæver hun, at det jo ikke kun handler om ligestilling men også om, at arbejdsmiljøet generelt bliver langt bedre i byggebranchen, hvis faciliteterne svarer til nutiden.

I 3F kvitterer Søren Heisel også for Troels Lunds planer om at ændre bekendtgørelsen om skurvogne. 

- Hvis der er en barriere for at få flere kvinder ind i byggebranchen, skal vi selvfølgelig kigge på det. Vi mangler arbejdskraft, og der er kæmpe muligheder, hvis vi kan få flere kvinder ind i håndværksfagene, siger han.  

Lettelse og sejr  

Murer Mette Dahlmann er superglad for, at beskæftigelsesministeren vil sikre, at alle kan bade bag låst dør i skurvognene fremover. Da Troels Lund Poulsen fortalte det i skurvognen, blev hun rørt til tårer og måtte lige tørre øjnene. 

- Det betyder rigtig meget for mig, at han vil ændre bekendtgørelsen. Det er noget jeg har kæmpet for længe, for jeg synes ikke, at det er fair, som kvinder diskrimineres i dag. Så det er en sejr og en lettelse i dag i stedet for, at jeg gentagne gange har fået at vide at man bare er dum, siger hun.