Danske unge drikker for meget og starter for tidligt med at drikke alkohol, og det kan have alvorlige konsekvenser. Det mener Kræftens Bekæmpelse, blandt andet på baggrund af nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
Her angiver fire procent af unge mellem 15-24 år, at de har været på skadestuen på grund af alkohol inden for det seneste år. Det svarer ifølge Kræftens Bekæmpelses beregninger til ca. 30.000 årlige skadestuebesøg. Det er kun toppen af isbjerget, for 21 procent af de 15-24-årige i undersøgelsen angiver, at de inden for det seneste år er kommet til skade på grund af alkohol.
- Vi vidste i forvejen, at alt for mange unge får blackouts og kommer til skade i forbindelse med indtagelse af alkohol, men jeg er chokeret over, hvor mange der årligt må på skadestuen på grund af alkohol, lyder reaktionen fra forebyggelseschef hos Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak.
Behov for handling
Foruden de negative konsekvenser nu og her, øger alkohol risikoen for en lang række sygdomme på længere sigt, herunder mindst syv kræftformer. Netop sammenhængen med kræft giver Kræftens Bekæmpelse en særlig grund til at arbejde for en sundere alkoholkultur.
Mette Lolk Hanak peger på, at der først og fremmest er brug for en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol, da det er et effektivt tiltag til at nedsætte alkoholforbruget.
- Det er oplagt, at det bliver en del af de kommende politiske forebyggelsesdrøftelser. Det skylder vi vores børn og unge, som i bedste fald får ødelagt en sjov aften, fordi de kommer til skade og i værste fald mister førlighed eller livet i fuldskab, siger hun.
Cheflæge: Ikke overraskende
Tallene bekymrer også cheflæge Marianne Sjølin Frederiksen, der arbejder på børne- og ungeafdelingen på Herlev Hospital. Men ifølge hende er de ikke overraskende.
- Det er desværre den virkelighed, vi møder på afdelingen. Når man er beruset, påvirker det koordination og balance, man bliver mere risikovillig og mister evnen til at træffe rationelle beslutninger. Derfor kan det have voldsomme konsekvenser, når unge drikker sig fulde, og det ser vi flere gange om ugen – både i akutmodtagelsen og på børne- og ungeafdelingen, siger Marianne Sjølin Frederiksen.
I de mest tragiske tilfælde ender det med dødsfald. Hver måned dør et ungt menneske på grund af alkohol. Det viser en tidligere undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der gennemgik dødsattester fra 15-25-årige fra en 10-årig periode.
Om tallene:
Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, har lavet særanalyser til Kræftens Bekæmpelse, baseret på datamaterialet til Paragraf Alkohol. Her fremgår det, at 4 pct. af 15-24-årige inden for det seneste år har været på skadestuen på grund af alkohol. Via oplysninger fra Danmarks Statistik om antal unge i aldersgruppen 15-24 år, har Kræftens Bekæmpelse beregnet, at det svarer til cirka 30.000 skadestuekontakter pga. alkohol årligt blandt de 15-24-årige.