Man skal ikke blive filosof, bibliotekar eller pædagog for at score kassen.
Indtjeningen over et helt arbejdsliv for disse faggrupper er nemlig større ved at droppe uddannelsen og tage et job som ufaglært.
Det viser en beregning fra den borgerlige tænketank Cepos.
Cepos har undersøgt, hvor lang tid det tager før en person, som har investeret sin tid i at uddanne sig, 'indhenter' indkomsten i forhold til en person, der efter gymnasiet fravælger videreuddannelse og i stedet tager et ufaglært arbejde.
Og konklusionen er, at 140 uddannelser først tjener sig ind, når personen er over 60 år.
Cheføkonomi Cepos, Mads Lundby Hansen, er betænkelig ved, at det ikke kan betale sig at tage en uddannelse.
"Unge skal ikke droppe at tage en uddannelse men måske i højere grad skæve til, hvilke uddannelser der giver en god løn og gode beskæftigelsesmuligheder," siger han til Newspaq.
Han understreger dog samtidig, at problemet først og fremmest er, at politikerne har indrettet et system, der gør det mere fordelagtigt at vælge med hjertet og ikke med hjernen.
"Man straffes for at vælge en uddannelse, der giver høj løn og gode beskæftigelsesmuligheder gennem en meget hård beskatning," siger han.
I følge Mads Lundby Hansen kunne en beskeden brugerbetaling på de videregående uddannelser være vejen frem.
"For eksempel kunne man betale 12.000 kroner om året for at tage en videregående uddannelse. Hvis man skal lange penge over disken, vil man nok fokusere mere på, at en uddannelse skal give et job og en god lønindkomst senere hen," siger han.
Brugerbetaling vil bl.a. få færre til at vælge pædagog-uddannelsen, hvilket i følge Cepos vil få lønnen til at stige for de resterende pædagoger i branchen.
Men helt så enkelt er det ikke, siger formand for pædagogernes forbund, BUPL, Henning Pedersen.
"Vi har selv kunne konstatere, at pædagoger aflønnes lavere end andre grupper i forhold til vores uddannelseslængde. Og det selvom der er stor efterspørgsel på pædagoger," siger han til Newspaq.
I følge Henning Pedersen har pædagogernes lave løn historiske årsager.
"Vi er et relativt nyt fag. Dengang løndannelsen startede i 60'erne, var der mange deltidsansatte og kvinder, og det er de lønrelationer fra dengang, vi er blevet fastholdt i," siger han.
Skal man vælge uddannelse efter pengepungen, skal man blive tandlæge eller læge. Allerede efter få år på arbejdsmarkedet har de nemlig tjent deres uddannelse hjem.
Cepos har brugt data fra Danmarks Statistik til at beregne de forskellige faggruppers livsindkomster.
I beregningerne tages der bl.a. hensyn til den typiske timeløn, der følger af uddannelser, ledighedsrisiko og tilbagetrækningsalder.