Flere ansatte på TV-Avisen rejser internt skarp kritik af Danmarks Radios dækning af Afghanistan-sagen.
Kritikken kommer efter, at Nyhedsavisen i flere artikler har påvist, hvordan TV-Avisen bevidst har undladt at bruge kilder, der svækkede påstandene om at forsvaret i flere tilfælde har afleveret fanger i Afghanistan - og at fangerne risikerede tortur.
Det fremgår af flere interne mails, som Nyhedsavisen har fået tilsendt.
En af Danmarks Radios erfarne folk, Bent Stuckert, bruger ord som »manipulation« og »citatfusk« i en mail fra 26. januar 2006, hvor Stuckert retter kritik mod den journalist, der stod bag de fleste af TV-Avisens indslag journalist Kristian Sloth.
Sloth havde dagen forinden i en mail skrevet følgende:
»Vi har fat i en sag. der mere end stinker. Vi finder kilder, der siger det modsatte af regeringen.... kun en undersøgelse kan afgøre, hvad der foregik.«
Journalist Bent Stuckert er enig i, at sagen »stinker« - men for Danmarks Radio.
»Jeg er lige ved at tro det, når jeg læser, at Sloth allerede har afsagt dommern, »Vi har sag, der mere end stinker,« skriver Bent Stuckert.
Bent Stuckert påpeger flere fejl i Kristian Sloths indslag. Han peger på at journalist Kristian Sloth i et indslag, hvor tidligere forhårsleder Chris Hogan fortæller, at han »måske« så danske soldater aflevere fanger fem-seks gange, i sin indtaling forvandler et »måske« til »mindst fem-seks gange.«
Endnu mere opsigtsvækkende er kitikken fra en militærkyndig tekniker i DR-Nyheder, der i en mail fra søndag den 28. januar retter en hård kritik mod Danmarks Radios materiale. Teknikeren skriver: »Det der blot undrer mig en del er, at TV-Avisen bruger en frømands private fotos som dokumentation for at danske soldater skulle have båret flag i felten.«
Sagens kerne at at TV-Avisen interviewede en tidligere soldat fra Frømandskorpset, der hævder, at han under opholdet i Afghanistan var beordret til at bære flag på skulderen - hvorfor påstande om fra den amerikanske forhørsleder, der siger, at de flere gange så danske soldater aflevere fanger, kan være sand.
Soldaterne blev nemlig genkendt på flaget. Som afdækket i Nyhedsavisen, undlod TV-Avisen at brige et interview med en anden jægersolat, der stod i spidsen for operationerne i Afghanistan, og som helt afviste at have båret flag.
TV-teknikeren peger på, at de billeder, TV-Avisen bruge som dokumentation - af en frømand med flag - var taget uden sløring og under øvelse, hvorfor de ikke beviser noget som helst. Det ses tydeligt på de otte billeder, anfører teknikeren, som TV-Avisen bruger til at vise, at elitesoldater bærer danske flag på venstre skulder under missioner, at billederne er taget på øvelser. Et af billederne er, skriver teknikeren, »slet og ret kaldt skydebane.«
Desuden afslører teknikeren, at producenten af »Den Hemmelige Krig,« der er ansat i et privat produktionsselskab, har haft stor indflysende på TV-Avisens dækning af sagen. Teknikeren refererer en ordveksling mellem Guldbrandsen og journalist Kristian Sloth, hvor Sloth vil spørge Guldbrandsens kronvidne, den tidligere forhørsleder Chris Hogan, om han nu er sikker på han ikke har forvekslet det norske og danske flag.
Hvilket, hvis det er sandt, vil udgøre en meget alvorlig trussel mod Danmarks Radios påstande. Teknikeren skriver: »Det synes Guldbrandsen ikke var nogen god idé, for som han sagde: Hvis han siger, han ikke ved det, er du nødt til at bruge det?«
Det er uklart, om Kristian Sloth stod fast og stillede sit spørgsmål. Han gør opmærksom på, at han har svaret. Tv-teknikeren, Bent Stuckert eller TV-Avisens Chef, Henrik Keith Hansen, har ønsket at bevare spørgsmål om sagen.