Over en periode på seks år fjernede Fødevarestyrelsen systematisk anbefalinger om bekæmpelse af de multiresistente MRSA-bakterier i danske svinestalde, skriver DR.
Dermed blev danske politikere aldrig præsenteret for afgørende viden om de bakterier, som eksperter vurderer, at op mod 12.000 danskere i dag er smittet med.
Det drejer sig om den såkaldte svinebakterie MRSA CC398, som kan smitte fra svin til mennesker. Bakterierne er resistente over for almindelig antibiotika og medfører i værste tilfælde blodforgiftning og dødsfald.
Bakterien dukkede for alvor op i 2008, hvor flere danske slagtesvin fik konstateret smitten.
Men i de følgende seks år forhindrede den ansvarlige myndighed, Fødevarestyrelsen, at førende eksperters anbefalinger om bekæmpelse af MRSA nåede til politikernes kendskab, fremgår det af en DR-dokumentar, der sendes søndag.
Baseret på internationale studier anbefalede forskere på DTU Fødevareinstituttet flere gange et system, hvor svineproducenter uden MRSA-smittede grise alene solgte svin til andre smittefrie gårde.
Det skete blandt andet i 2012 i et brev til Fødevarestyrelsen:
- Vi har tilstrækkelig viden (...) til at foreslå dette som første skridt til at forhindre yderligere spredning af MRSA.
Fødevarestyrelsen fjernede ifølge DR imidlertid helt DTU's anbefaling og informerede i en redegørelse Folketinget om, at der "baseret på DTU's gennemgang" var "behov for yderligere forskningsbaseret viden".
Samme forløb blev i alt gentaget fire gange fra 2008-2014. Dermed blev handelssystemet aldrig indført, og i dag er langt hovedparten af de 30 millioner danske svin smittet med MRSA.
- Det her var et problem, vi kunne have håndteret. Men i dag er smitten så udbredt, at vi nu nærmere står i en situation, hvor vi må lære at leve med MRSA CC398, siger en af DTU-forskerne bag anbefalingerne, professor Frank Aarestrup, til DR.
Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen afviser i dag, at Fødevarestyrelsen har fortiet oplysninger.
- Vi har gjort, hvad vi kunne, i denne sag, siger han til DR og påpeger, at der fortsat mangler viden om, hvordan MRSA reelt smitter.
/Ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.