Det er sund fornuft at sejle jorden rundt med farligt affald for at få det destrueret i Danmark.
Det siger adm. direktør i Kommunekemi, Carsten Fich, efter at danske havnearbejdere har nægtet at losse det HCB-affald, der er på vej fra Sydney i Australien til Kommunekemi i Nyborg.
"Det giver mening at løse et miljøproblem. Der er enighed om, at dette affald skal destrueres med sikker teknologi. Den teknologi har de ikke i Australien, men den har vi i Kommunekemi," siger Carsten Fich til Newspaq.
I 3F mener man derimod, at det er vanvittigt at sejle verden rundt med giftigt affald.
"Det er fuldstændigt grotesk, at man sejler hele verden rundt med noget, der er så giftigt. Et gram forurener én milliard liter vand. Vi vil lægge pres på Australien, så de beholder deres affald," siger næstformand for 3F i Aalborg, Ole Nors Nielsen, til Newspaq.
Også norske og svenske havnearbejdere har på en konference i Helsingør skrevet under på, at de ikke vil losse de 6.000 ton australsk giftaffald fra skibet, når det ankommer.
Ifølge Ole Nors Nielsen har giften været oplagret i Australien siden 1991.
"Her har man kapslet det mere og mere ind. Australierne kunne ligeså godt have brugt pengene på et anlæg, så man selv kunne destruere det," siger Ole Nors Nielsen.
Adm. direktør på Kommunekemi Carsten Fich understreger, at hverken losningen af affaldet eller selve transporten udgør en sikkerhedsrisiko.
"Der er ingen fare for vores medarbejdere. Og selve håndteringen af stoffet ligger i den nemme ende. Det afgasser ikke, det vil ikke reagere med omverdenen, det er ikke akut giftigt, det kan ikke brænde. Det er en miljøgift, og problemet er, at det kan ophobe sig i fødekæden. Derfor skal det fjernes fra overfladen," siger han.
3F ved ikke, om det kommer til direkte arbejdsnedlæggelse.
"Hvis havnearbejderne nedlægger arbejdet, vil det være overenskomststridigt, og det tager jeg afstand fra. Arbejdsvægring kan i yderste konsekvens betyde fyringer," siger Ole Nors Nielsen.