Han har sprængt en atombombe, lukket for internettet i sit land og regnes for en af verdens værste diktatorer. Men nu rækker Nordkoreas leder, Kim Jong-il, hånden ud mod Sydkorea, som landet ellers officielt stadig er i krig med.
Lederne af de to lande har besluttet sig for at mødes for første gang i syv år – og for kun anden gang i de to landes historie. Nordkorea og Sydkorea gennemgik en blodig krig i 1950-53, og tusindvis af mennesker er i dag afskåret fra at møde deres familier i nabolandet, fordi grænsen til Nordkorea er helt lukket.
Mødet kan være med til at åbne diktaturet op:
»Mødet er en meget symbolsk handling, men i Sydøstasien betyder symbolikken meget, og det her signal gør, at embedsmændene kan få forhandlet en masse nye aftaler på plads. Det er et stort skridt,« siger Geir Helgesen fra Nordisk Institut for Asienstudier.
Censur og sult
I Nordkorea styres alle medier med streng censur, og befolkningen har ikke adgang til internettet eller mobiltelefoner. En stor del af befolkningen lever i fattigdom og sult, mens landets medier beskriver Nordkorea som et paradis.
Det nordkoreanske nyhedsbureau omtalte i går det kommende møde som »af tungtvejende betydning for at åbne en ny fase af fred på Den Koreanske Halvø«. Men sandsynligvis er det Nordkoreas katastrofale økonomi, der får landets diktator til at byde den sydkoreanske præsident Roh Moo-hyun velkommen til Nordkoreas hovedstad i slutningen af august.
Propaganda for fald
Da landenes ledere sidst mødtes for syv år siden, førte det blandt andet til oprettelsen af et fælles industriområde i Nordkorea. I dag arbejder over 20.000 nordkoreanere i området og har kontakt med firmaer fra det rige Sydkorea.
»Jeg tror mødet vil føre til en udbygning af det økonomiske samarbejde og måske også nogle fælles transportprojekter. Og det kan tvinge Nordkorea til at åbne op for verden. For når nordkoreanerne møder sydkoreanere, der er 10 gange rigere end dem selv, så begynder de at forstå, at styrets propaganda ikke holder,« siger Geir Helgesen.
Nordkorea lovede for nylig at stoppe sit atromprogram mod løfter om omfattende støtte fra USA og sine naboer.
Korea blev efter 2. Verdenskrig delt i to: En kommunistisk del i nord og en amerikansk støttet del i syd.
Nord- og Sydkorea var i krig i 1950-53 og har aldrig officielt sluttet fred.
I 2000 mødte Nordkoreas diktator Kim Jong-il med Sydkoreas præsident og mødet satte gang i nye samarbejder mellem landene.
I 2006 skræmte Nordkorea verden ved at prøvesprænge en atombombe, men har siden lovet at opgive sit atomprogram.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.