DF-vælgere ønsker S-DF regering: Thulesen Dahl afviser

30 procent af DF-vælgerne ønsker, at Kristian Thulesen Dahl (DF) retter blikket mod en regering med Mette Frederiksen (S) efter et valg. (Foto: Foto: Liselotto Sabroe/Scanpix/arkiv)

30 procent af DF-vælgerne ønsker en regering med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet efter et valg. Men partiformand Kristian Thulesen-Dahl afviser ideen - DF går efter samarbejdet med Venstre.

30 procent af Dansk Folkepartis vælgere vil have partiet i regering med Socialdemokratiet efter et folketingsvalg.

Det viser en dugfrisk meningsmåling, der er lavet af Epinion for LO blandt 1.212 repræsentativt udvalgte danskere. Den løfter samtidig sløret for, at 19 procent af vælgerne ville sætte deres kryds ved Dansk Folkeparti, hvis der var valg i dag.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at meningsmålingen understreger, at Dansk Folkeparti har sat sig selv i en god position i det politiske landskab.

- Det er en blåstempling af det samarbejde, vi i de sidste par år har bygget op med Socialdemokratiet. Det viser, at vælgerne også mener, at det har været rigtigt af os at bringe os i en position, hvor vi kan samarbejde politisk med Socialdemokratiet - ligesom vi kan med regeringen, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen.dk.

Går efter V-DF

26 procent af DF-vælgerne bakker op om en regering med Dansk Folkeparti og Venstre. Et ønske som Kristian Thulesen Dahl også deler.

- Det er vigtigt, at vælgerne ved, hvad vi går efter. Det er ikke realistisk med et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter et valg. Ting tager tid at bygge op, og vores samarbejde med Socialdemokratiet har kun et par år på bagen, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Man må heller ikke glemme partihistorikken. Indtil for et par år siden opdrog Socialdemokratiet hele deres organisation til, at Dansk Folkeparti var en af hovedfjenderne. Vi har et godt samarbejde med dem på ledelsesniveau, men der skal nogle flere års samarbejde til, før det vil være interessant at diskutere et regerings-samarbejde, siger Kristian Thulesen Dahl.

S: Bør vække tanker hos DF

Blandt de socialdemokratiske vælgere er der størst støtte til en mindretalsregering med kun Socialdemokratiet. Hele 47 procent af vælgerne støtter op om den idé, mens 12 procent af S-vælgerne ønsker en regering sammen med Dansk Folkeparti.

Politisk ordfører Nicolai Wammen er glad for, at Dansk Folkepartis vælgere ser med milde øjne på et S-DF samarbejde.

- Jeg er meget glad for, at så mange DF-vælgere gerne ser et tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Det bør også vække nogle tanker hos Kristian Thulesen Dahl, der stadig peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, siger Nicolai Wammen til Avisen.dk.

Alligevel gør han det ligeledes klart, at et regeringssamarbejde ikke kommer på tale. Lige nu kan der ikke rokkes ved planerne om at danne en mindretalsregering bestående kun af Socialdemokratiet.

- Vi går efter en mindretalsregering, fordi vi gerne vil videreføre en stram udlændingepolitik, have Danmark som en grøn supermagt og passe på og styrke vores velfærdssamfund. Vi kan samarbejde med mange partier om nogle af delene, men intet parti kan levere på alle tre dele i en regering, siger Nicolai Wammen.

- Vi kan samarbejde med Dansk Folkeparti om især udlændinge og velfærd. Men når vi så snakker klima, miljø og uddannelse, vil det nok give mere mening at skele mod Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten, siger Nicolai Wammen.

Det vakte opsigt, da Mette Frederiksen meldte ud, at partiet går efter en ren S-regering, da det samtidig betød et farvel til en årelang tradition for regeringssamarbejde med Radikale Venstre.

Noget kunne dog tyde på, at S-vælgerne bakker op om den beslutning - således ønsker kun seks procent af partiets vælgere en SR-regering efter et valg.