Danskerne går op i brød som sjældent før.
Mange er udklækket som hjemmebagere og surdejsentusiaster under pandemien. Andre køber kvalitetsbrød hos de mange håndværksbagerier, som knopskyder over hele landet.
Men uanset om brødet er hjemmebagt eller hjemmebragt, så er der ikke meget ved tørt, sejt og kedeligt brød.
- Den optimale opbevaring afhænger af, hvad det er for en brødtype, hvordan det er afbagt, og hvor længe du vil gemme brødet, siger Helle Nielsen, der er indehaver af bageriet Brødkunsten.
Nikolaj Christoffersen, der er bager- og konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen, bakker op og nævner et rugbrød som eksempel.
Med et rugbrød vil man helst ikke have sprød skorpe.
- Så pak det lune brød ind i husholdningsfilm. På den måde holder man på fugten i brødet, hvilket giver en saftigere krumme i længere tid. Det skal helst gøres, mens brødet er varmt, siger han.
Herefter kan du gøre to ting.
Du kan enten opbevare det i en lukket plastikpose, eller du kan opbevare det i en perforeret plastikpose.
- Altså med små huller, så der kan komme en lille smule luft ind, siger Helle Nielsen.
Det kommer dog an på, hvad du vil opnå, tilføjer Nikolaj Christoffersen.
Fidusen med hullerne er nemlig, at fugten kan trænge ud, så brødet holder sig sprødt.
- Personligt vil jeg hellere have fugten i mit brød og så leve med en blødere skorpe, siger han.
Nogle sværger til en brødkasse, andre opbevarer brødet i en plastikpose eller omviklet et rent viskestykke. Den optimale opbevaring afhænger dog af skorpen, afbagningen og vandindholdet, siger eksperter. (Arkivfoto). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Du kan eventuelt vælge en mellemvej, hvor du pakker brødet ind i en papirspose og herefter omvikler det med et rent viskestykke, uddyber Nikolaj Christoffersen.
Metoden er dog bedst til hvedebrød, mens Nikolaj Christoffersen ville opbevare rugbrød i en plastikpose eller film.
Et lyst brød på surdej kan også holde sig relativt lang tid.
Her er der nemlig typisk bundet relativt meget vand i selve dejen, og samtidig har det færdigbagte brød en markant skorpe.
Begge dele holder på fugten, forklarer Helle Nielsen.
- Så det ville jeg bare komme i en frysepose eller en lukket bøtte, og så kan det uden problemer holde sig tre-fire dage, siger hun.
Som udgangspunkt gælder det, at jo mere vand, der er i brødet, jo længere kan det i princippet holde sig blødt, lækkert og fugtigt inden i brødet, forklarer Nikolaj Christoffersen.
- Men et højt vandindhold gør også, at det kan være svært at bevare en sprød skorpe udenpå, fordi fugten har tendens til at trække ud i skorpen, som derfor bliver blød, siger Nikolaj Christoffersen.
Hvis brødet bliver blødt og kedeligt, har Helle Nielsen et fif, du kan bruge derhjemme.
Varm en ovn op til 185 grader, og hæld lidt vand ud på en bageplade nederst i ovnen, så det skaber damp.
Læg herefter brødet ind på en bageplade midt i ovnen.
- Så suger brødet den fugt, som opstår fra dampen, og så får du et brød, som nærmest fremstår friskbagt. Og selv om det taber varmen, står det stadigvæk friskt i skorpen og krummen, siger Helle Nielsen.
Giv brødet syv-otte minutter i dampen.
- Det må ikke få ti minutter, så bliver det alt for sprødt, siger Helle Nielsen.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus