Det skal du huske, før du går på ferie
Arbejdet æder sig ind i ferien for mange, der både tager telefonen og tjekker arbejdsmailen. (Foto: Colourbox)
Kom ud af døren, så du slipper for at have chefen og kollegerne hængende i øret, når du har ferie.
Mette Lauth
'Hej, undskyld, jeg ved godt, du har ferie, men kan du ikke lige hjælpe med ...'
Hvis du vil nyde ferien og ikke ende med at bruge søndag aften på liiige at lave lidt arbejde, du ikke nåede, så skal du følge denne liste:
- Sæt autosvar på din e-mail. Skriv, hvornår du er tilbage, og hvem de skal kontakte, mens du er væk.
- Indtal feriesvar på din arbejdsmobil. Giv navn og nummer på, hvem de skal ringe til. Lad være med at indtale, at 'man kan lægge besked efter klartonen' – du kan garanteret ikke lade være med at aflytte den.
- Hvis du har et job, hvor det virkelig er nødvendigt, at din kollega eller chef helt ekstraordinært kan få fat i dig, så giv dem besked om, at de kan sende en sms, så du kan ringe dem op, når det passer dig, og at du tjekker din telefon en-to gange om dagen, for eksempel klokken 10 og 15.
- Arbejd hellere over i ugen op til din ferie og lad være med at love, du kommer tidligt hjem, den dag du går på ferie.
- Bliv helt færdig med arbejdsopgaverne. Det tager altid længere tid, end du tror. Du skal sige til chefen, hvad du ikke kan nå, så andre kan lave opgaven, eller du skal give dig selv mulighed for at lave arbejdet færdigt. Du skal ikke tage noget med hjem og tænke, at det kan du lave søndag aften. Du har ferie.
- Tag dine ting med hjem fra arbejde. Nej, du skal ikke derhen i næste uge for at hente din jakke, dit værktøj eller dine papirer. Du kommer sandsynligvis ikke derfra uden lige at blive rodet ind i noget arbejde, og så tager det en time – mindst!
- Husk at overlevere alle de vigtige beskeder. Du kender dine kolleger. Måske de aldrig kan huske koden til porten eller ved ikke, hvordan de finder fakturaen til den kunde, der ringer på mandag. Prøv at forudse de situationer, hvor du kan regne ud, at de vil ringe til dig.