Administration 

Derfor har mange af os et kompliceret forhold til vores mor

Vi lærer af psykologien, at mor er roden til alt ondt. Men vi glemmer, at hun også er roden til alt godt. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Det er helt almindeligt, at mødre og døtre har det svært. FEMINA har undersøgt, hvorfor det tit går så galt, og hvor vejen ud af problemerne ligger.

De har som regel gjort det så godt, de kunne, alligevel gør de det altid forkert, mødrene. Men de kan lige så godt få skuldrene ned, for i livet som mor er det uundgåeligt at fejle. Går en kvinde til psykolog, er det usædvanligt, hvis hendes mor ikke kommer på tale. Det kan tre psykologer skrive under på. Enten har mødrene været for omklamrende, eller også har de været der for lidt.

Sanne Neergaard har i 40 år haft kvinder i psykoterapi.

– Alle ulykker starter med, at mor ikke så os. Mor spiller altid en afgørende rolle, når nogen sidder i stolen hos mig med et problem. En god mor kan sætte sig selv til side. Hun går lige bagved eller lige foran på de rigtige tidspunkter. Den omklamrende mor går altid forrest. Værst står det til med den narcissistiske mor, der altid tager udgangspunkt i sig selv. Nogle er simpelthen uegnede til at være mødre, siger Sanne Neergaard.

Småbørnsmoren om moderrollen: Man får respekt for livet

En selvcentreret mor

Fokuserer din mor på, hvor hårdt det er for hende, i stedet for på dig, hvis du fortæller, du skal skilles – så er hun selvcentreret. Det forklarer psykolog Vitha Weitemeyer, der særligt har beskæftiget sig med døtre til skadende mødre.

– Når du ringer til din mor og siger, du skal rejse et sted hen og besøge nogen, og hun siger: ”Hvornår kommer du så og besøger MIG”, så sætter hun sig selv i centrum. Det vil skade et barn at have en selvcentreret mor. Ofte vil det gå ud over selvværdet og følge med i voksenlivet, og kvinder, der har ondt i selvværdet, vil oftere gå ind i et parforhold, som ikke er godt for dem. De er dårligere til at skabe sunde relationer, siger Vitha Weitemeyer.

Hun har skrevet bogen ”Forelsket i en drøm”. Her beskriver hun, hvordan kvinder, der har en tung mor-bagage, kan lære at trives bedre i voksenlivet.

Moren til en teenager om moderrollen: Jeg føler en sorg over, hendes barndom er forbi

– Ideelt set vil moderen ofre sig i den første periode af barnets liv og sætte sig selv absolut til side. En mor er virkelig skadende, hvis hun er decideret narcissistisk og personlighedsforstyrret. Så handler det hele om hende, og barnet har ikke fået en grundfølelse af, at ”jeg er velkommen i verden”, og selvværdet bliver ikke bygget op. Den selvcentrerede mor støder ikke nødvendigvis sit barn fra sig. Hun kan lige så vel knytte sig alt for tæt til barnet og etablere en symbiose. Jeg møder kvinder i 30’erne, der føler, de skal ringe til deres mor tre gange om ugen. Jeg sætter spørgsmålstegn ved den slags relationer, siger hun.

Vitha Weitemeyer foreslår, at mødre og døtre, der har meget kontakt, prøver at skabe distance en periode og kun ringer til hinanden f.eks. en gang om måneden.

– Mødre skal ikke være veninder med deres døtre. Jeg synes, vi idealiserer meget tætte relationer mellem mødre og døtre. Det er ikke hensigtsmæssigt for hverken mor eller datter, siger Vitha Weitemeyer.

Fordi vi har boet i mor

Psykolog Sanne Neergaard slår fast, at eftersom vi er blevet til i vores mors mave, så har vi en tættere tilknytning til hende, end vi har til vores far. Psykoterapeut Anne-Marie Jensen, der har mor-datter-relationer som specialområde, er enig med hende i betragtningen om, at vi er nærmest mor. Hun påpeger også, at det for moderen har en høj pris.

– Som børn knytter vi os til vores forældre for at få kærlighed og omsorg, og mor er typisk mere til stede, mere synlig og mere omsorgsgivende. Det er også derfor, hun får mere skyld, når den voksne kvinde skal bearbejde problemer, der bunder i opvæksten. Årsagen er hovedsagelig, at mor har fyldt mere. Faderen har ikke været der lige så meget. Det betyder ikke, at han ikke dukker op i terapien. Typisk er det således, at først arbejder vi med mor – og først derefter kommer vi ofte ind på svigtet fra far, siger Anne-Marie Jensen.

Belønningen for at have været tættest på børnene er altså, at kritikken lander her. Og der vil altid være kritik, for den perfekte barndom findes ikke. Der vil altid have været noget uhensigtsmæssigt i den måde, vi har mødt vores børn på, forklarer Anne-Marie Jensen.

Vi gør, som mor gør

Fra psykologien ved vi, at vi lærer at blive voksne ved at spejle os i vores forældre.

– Vores mor viser os, hvordan vi skal være i verden. Vi gør, som hun gør, og når vi kommer galt af sted, så kigger vi op på hende og søger anvisning og råd. Hun bekræfter os i, at vi oplever verden på den rigtige måde, og hun hjælper os med at håndtere forskellige situationer hensigtsmæssigt. Vi spejler os også i vores mors måde at være kvinde på og lærer af det, siger Anne-Marie Jensen.

Da de to spejler sig i hinanden, så har de også svært ved at adskille sig fra hinanden. De fleste døtre vil løsrive sig fra deres mødre og begynde at spejle sig i andre i stedet for. I adskillelsesfasen dukker der tit konflikter op. Ofte er det forestillingerne om, hvad mor synes er rigtigt og forkert, som udløser dem.

– Datteren tror, hun ved, at det dér bryder mor sig ikke om. Arbejder hun med det, vil hun ikke sjældent finde ud af, at moren har lært sin opførsel af sin egen mor, og at hun egentlig ikke har samme holdning, som datteren forestiller sig. Vi tror, vi ved, hvad den anden synes og mener, siger Anne-Marie Jensen.

Mor blander sig for meget

Et problem mellem mor og datter er typisk, at mor blander sig for meget, f.eks. ved at ringe for meget.

– Som unge voksne skal døtrene lære at sige fra over for mors krav eller indblanding. Datteren kan komme til at føle, at moren ikke tror på, at hun kan håndtere livet uden hjælp, og datteren kan komme til at tvivle på sig selv. På den måde griber morens ageren uhensigtsmæssigt ind i den voksne datters liv. Mor prøver måske i virkeligheden at udtrykke omsorg og kærlighed, men det vil ende med en konflikt, der vokser, som årene går, hvis ikke grænserne bliver ordentligt defineret, siger Anne-Marie Jensen.

Men sådan behøver det ikke at gå. Livsforandringer kan påvirke udviklingen i mor-datter-forholdet. Moren bliver ældre og måske mere svagelig, og derfor sænkes paraderne, eller datteren bliver selv mor.

– Når den voksne datter ser sin egen mor tage sig at sit barnebarn, bliver den voksne datter opmærksom på mormors nærhed med barnebarnet, og hun ser sin mor med mildere og mere kærlige øjne. Og mormoren bliver stolt af sin datter, der nu er blevet mor, og som gør tingene på sin egen sunde måde og derved bekræfter, at alt alligevel ender godt. Det virker ofte meget helende på forholdet mellem mor og datter, siger Anne-Marie Jensen.

Mormoren om moderrollen: Vores samhørighed er større end nogensinde

Skaden kan blive til styrke

Anne-Marie Jensen ville ønske, flere vordende mødre smuttede forbi en terapeut eller en psykolog, før de fødte. Årsagen er, at mange mødre gentager ubearbejdede mønstre i relationen til deres eget barn, og på den måde bliver de ikke nær så gode mødre, som de ellers har potentiale til.

– Når vi ikke har arbejdet med os selv, så gentager vi meget let vores mødres fejl. Måske har vi lært, at børn skal være stille, og derfor kan vi ikke møde vores eget barn kærligt, når det ikke opfører sig sådan. Det er skadeligt for barnets selvværd ikke at blive set, som det er, og det kan senere skabe problemer for barnet og i relationen mellem mor og barn, siger hun.

Anne-Marie Jensen har både mødre og døtre i terapi. Nogle går sammen, men de fleste kommer alene.

– Ofte vil man ikke konfrontere den anden. Man er bange for at ende i samme suppedas som sædvanlig, når man har prøvet at tale om forholdet. Så mange starter alene eller hver for sig. De vil ikke rippe op i noget og gøre det hele meget værre, men sådan går det nu sjældent, siger Anne-Marie Jensen og tilføjer: Det handler næsten altid om – uanset om der sidder én eller to hos mig – at få skilt mor og datter ad.

Sanne Neergaard har et godt råd til mødre, hvis døtre er igennem en proces, hvor de f.eks. trækker sig eller konfronterer deres mor med fortiden.

– Mødre kan sige: ”Jeg er ked af, at jeg ikke har været god nok”. De skal lytte uden at forsvare sig, indtil de ikke kan lytte mere, så skal de sige: ”Jeg har gjort mit bedste, og nu kan jeg ikke gøre mere”, siger hun.

Mor er prygelknabe

Blandt Sanne Neergaards klienter er er der flere, der ikke har kontakt med deres børn, fordi børnene har bedt dem om at holde sig på afstand. Og de er ulykkelige over det.

– Jeg siger til mødrene, at de skal blive ved med at sende lykønskningskort til fødselsdagen, at de skal blive ved med at være der. For det meste vender børnene også tilbage. Der er nemlig ikke noget, vi ønsker os mere end at have forældre, siger Sanne Neergaard.

Vitha Weitemeyer er enig med hende:

– De fleste finder efter en pause ud af, at de godt kan have en sund relation, hvor mor og datter ikke er jævnbyrdige. Mødre skal altid være der, hvis børnene kommer, så der er forskel på spillereglerne, siger hun og understreger, at det kommer til at lyde, som om ”mor er roden til alt ondt”, og det er hun også, men hun er også kilde til alt muligt godt. Der har været en tendens til at hylde det første og glemme det sidste, mener Vitha Weitemeyer og har et bud på hvorfor:

– I dag får ældre mennesker generelt mindre respekt. Børnenes tarv og deres behov er i stedet kommet i fokus, og en ny måde at være forældre på er blevet almindelig, siger hun.

I den forbindelse husker Sanne Neergaard os på, at kvinder bliver afkrævet det umulige og skal leve på to spor.

– Det ene spor kan hun selv styre, f.eks. karriere, sport og det sociale liv, men på det andet spor, det biologiske skal hun være 100% tilgængelig. Det er her, der opstår en masse problemer mellem mødre og døtre. Man kan snildt sige, at mor er blevet prygelknabe, siger Sanne Neergaard.

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde