Den britiske centralbank hæver renten for første gang i et årti

Lederen af Bank of England, Mark Carney, siger, at beslutningen om den første renteforhøjelse i over ti år var meget ligefrem. Han forklarer beslutningen p baggrund af den laveste arbejdsløshed i 42 år. (Foto: Foto: Stefan Rousseau/AFP)

Brexit er den vigtigste afgørende faktor for den britiske økonomis fremtid, siger britisk centralbankchef.

Den britiske centralbank, Bank of England (BOE), hæver torsdag renten for første gang i et årti med et kvart point til 0,5 procent, skriver Reuters.

Renteforhøjelsen kommer ifølge analytikere, fordi den britiske centralbank er bekymret for, at økonomien i Storbritannien vil overophede på grund af historisk lave renter.

Den ledende rente blev løftet til 0,5 pct. fra 0,25 pct., som renten blev sænket til i august 2016 et par måneder efter afstemningen om brexit.

Derimod fastholdes - ligeledes som ventet - opkøbsprogrammet på 435 milliarder pund.

Chefen for Bank of England, Mark Carney, siger, at beslutningen om den første renteforhøjelse i over ti år var meget ligefrem. Han forklarer beslutningen på baggrund af den laveste arbejdsløshed i 42 år.

Han erkender, at justeringen af renten kommer i en usikker periode på grund af brexit.

- Dette er ikke normale tider, siger han og tilføjer, at Storbritanniens exit fra EU vil "omdefinere Storbritanniens relationer med vore største handels- og investeringspartnere".

Carney siger, at brexit er den vigtigste afgørende faktor for den britiske økonomis fremtid.

Det britiske pund faldt markant efter renteforhøjelsen.

Før meldingen skulle der omkring 1,3210 dollar til at købe et pund, mens der efter meldingen blot skal 1,3133 dollar til.

Også mod euro svækkes pundet. Der skulle før meldingen 0,8820 pund til at købe en euro, mens der efter meldingen skal 0,8860 pund til.

Julian Jessop, som er cheføkonom i tænketanken Institute of Economic Affairs, siger, at Bank of England har truffet den rette beslutning og bør være parat til hæve renten yderligere næste år, hvis økonomien fortsat modstår følgerne af brexit bedre end ventet.

/ritzau/Reuters