Hvis du mærker en snigende nervøsitet, når du står med boardingpasset i hånden på vej på sommerferie, er du ikke alene.
Faktisk mærker 40 procent af danskerne, at det påvirker dem i en eller anden grad, når de skal ud og flyve. Det viser en rundspørge blandt 1000 danskere, som Wilke har foretaget for Newspaq.
Chef-pilot hos SAS Ulrik Pedersen lægger især mærke til dem, der er synligt nervøse.
- Jeg vil skyde på, at cirka hver tiende er så nervøs, at rejsen bliver invaliderende for dem, siger han til Newspaq.
Selvom de fleste godt ved, at angsten er irrationel, er den alligevel svær at styre, fordi passagererne ikke har kontrol over situationen. De kan ikke bare stå af, hvis de bliver nervøse, og selvom angsten er irrationel, er den ikke sådan at blive fri for.
Alligevel er der dog nogle ting, som kan gøre rejsen mere tålelig, fortæller Ulrik Pedersen.
- Man skal i hvert fald ikke sidde og holde det inde. Sig det til personalet, og tag kontrol over så meget af din situation, som du kan. Få hjælp til at blive rykket frem i flyet, hvor larmen er mindre, eller spørg om nogen vil bytte, så du kommer til at sidde ved vindue eller gangen, alt efter, hvad du frygter mindst, fortæller han, og fortsætter:
- Du skal også endelig stille spørgsmål. Hvis flyet hopper, eller du hører en ukendt lyd, så spørg personalet, hvad det er i stedet for at sidde og se en katastrofefilm for dit indre blik, siger piloten.
Psykolog Tina Mulvad, der arbejder med at hjælpe danskere, der vil overvinde deres flyskræk har især ét råd:
- Angsten skal konfronteres igen og igen. Det at flyve er noget, man skal øve sig på, siger hun.
Det er nemlig godt for hjernen at erkende, at der ikke sker noget farligt, selvom kroppen befinder sig i en uvant situation.
- Man skal lære, at der er forskel på ubehag og fare. Selvom det måske føles ubehageligt i kroppen, når man letter, eller der kommer turbulens, som får hjertet til at banke hurtigere og hænderne til at blive svedige, skal man lære, at det ikke er det samme som fare, fortæller Tina Mulvad.
Hun foreslår også, at man sætter ord på sin angst, og tænker skræk-scenariet igennem, for ofte er det ikke særlig realistisk, hvis man tænker over det.
Desuden opfordrer SAS alle med nerver på til at møde op i lufthavnen i god tid, så de undgår stress og købe en god bog eller lidt lækkert snacks, som kan forsøde flyvetiden. Og så undgå at dulme nerverne med alkohol.
Sådan spurgte vi:
Er du nervøs eller bange for at flyve?
I høj grad 5,0 procent
I nogen grad 12,6 procent
I mindre grad 22,4
Slet ikke 60 procent