Da finanskrisen ramte, lukkede bankerne kassen i. Det gik ud over dem, der nød godt af renterne fra deres opsparing. Men værst gik det ud over de personer og virksomheder, der gerne ville låne penge.
Hvis der skulle lånes penge, var man derfor nød til at tænke ud af boksen, og det var lige netop her crowdlending konceptet blev opfundet. Crowdlending-udbyderne så, at de private efterspurgte investeringsmuligheder nu hvor de ikke længere fik renter i banken og både virksomheder og private, der efterspurgte nye lånemuligheder.
For 10 år siden var ydelser som dette forbeholdt bankerne, men med den teknologiske udvikling er det blevet muligt at skære banken helt væk. Selvom crowdlending er stadig er i etableringsfasen er det allerede vokset så stort at det næsten kun kan blive en succes. I 2016 blev der globalt udlånt mere end 10 mia. dollars igennem crowdlending, et tal der forventes at stige med 20-30% i 2017.
At nye koncepter hurtigt kan ændre, en etableret branche er Airbnb og Uber gode eksempler på. På samme måde som crowdlending handler de også om deleøkonomi og at skære de dyre bindeled væk og gøre tingene lettere for privatpersoner. Crowdlending platformen Lending Club er allerede godt på vej til at blive det nye Uber, indenfor crowdlending i USA, nu venter vi bare på at det rigtigt starter i Danmark.
Crowdlending i Danmark
I 2013 åbnede den første crowdlending platform i Danmark, da Flex Funding slog dørene op. Siden er 3 nye platforme kommet til, så vi i dag har 4 forskellige platforme i Danmark, hvor du som privatperson kan investere dine penge.
Den nyeste, og måske også mest spændende platform, kom da Coop i april 2017 åbnede en platform for både crowdlending og crowdfunding. Har du ikke set platformen kan du besøge den her.
På deres platform kan virksomheder enten vælge at samle penge ind og give ”investorerne” produkter og oplevelser retur, eller de kan låne penge og give investorerne 3-4% i renter.
Projekterne omhandler udelukkende produktion af fødevarer og handler gennemgående om at hjælpe de små lokale virksomheder, med store investeringer. For Coop handler det om at hjælpe med at udvikle produktionen af lokale fødevarer i Danmark, det læner sig altså op af det man vil kalde sociale investeringer, hvor det både er en investering, men at man også støtter et koncept man syntes godt om.
At store virksomheder som Coop mener at crowdlending er modent nok til at udrulle et stort projekt viser også at crowdlending er kommet for at blive.
Kom i gang med crowdlending
Hvis du gerne vil i gang med at investere din opsparing i crowdlending, gælder det først og fremmest om at skabe dig et overblik over mulighederne. Denne guide til crowdlending giver dig et overblik over crowdlending platforme både i Danmark og resten af verden og har anmeldelser af mange af dem. Den hjælper også med de mest normale spørgsmål man har som nybegynder indenfor crowdlending.
Når du har fundet de platforme du mener kunne være interessante gælder det om at lære dem bedre at kende. Hvad siger andre om dem, hvad siger deres regnskaber og hvem står egentligt bag platformen? Alt dette og meget mere kan du få svar på det store crowdlending forum p2p independent forum, hvor alle nørderne hænger ud og du kan finde alt fra sladder til solide anmeldelser og direkte kontakt med flere af de store crowdlending sites.
Kan du ikke finde platformen på dette forum, er rådet at holde dig væk. Så er den enten for ny eller ikke stor nok til at den kan anbefales til en nybegynder.
Det sidste skridt er at oprette dig på platformen, indbetale din investering og begynde at se renterne komme ind på kontoen. Derefter er der den løbende opfølgning hvor du overvåger platformen og dine lån på platformen.
Er crowdlending for alle?
Crowdlending er for investorer, en investering med mange ubekendte faktorer, og det er derfor svært at vurdere risikoen. Det kan kræve lang tid at finde de platforme og lån, der passer til den type investering man gerne vil foretage og de skal løbende overvåges. Betaler låntageren ikke pengene tilbage er de alle tabt og går platformen konkurs er der en masse juridiske problemstillinger.
Omvendt er crowdlending en af de investeringsformer, hvor private investorer ser det højeste afkast ift. den tid de bruger og der er kun enkelte eksempler på platforme der er gået konkurs i Europa.
Der hvor de fleste kommer galt afsted med crowdlending er ved at investere i en platform med mange dårlige betalere og følger du rådet med at læse på P2P Independent Forum inden du investerer, vil du kunne læse hvilke erfaringer andre har med dette inden du investerer dine egne penge.
Så det er op til dig at afgøre om afkastet opvejer tidsforbrug og risiko. Er svaret ja er det en investering for dig, er det nej skal du holde dig væk.
Ovenstående indhold er sponsoreret