Det amerikansk rumagentur Nasa sender lørdag en robot af sted mod månen.
Om bord på robotten, som er døbt Ladee, er der stjernekameraer fra DTU Space.
Robotten kommer til at kredse cirka 50 kilometer over månens overflade, hvor den skal indsamle informationer om månens atmosfære. Det betyder, at den kommer til at operere i temperaturer mellem -270 og 5000 grader.
- Temperaturforskellene er en stor udfordring for de instrumenter, der styrer den. Derfor er vores stjernekameraer sat uden på robotten som øjne på stilke.
- De kan godt tåle kulden, men for at håndtere varmen er de beklædt med reflekterende materiale, der holder temperaturen nede, siger afdelingsleder John Leif Jørgensen fra DTU Space, der står bag stjernekameraerne.
Robotten skal undersøge månestøvet, som man mener bliver svævende, når solen skinner på det, fordi støvet er elektrisk ladet.
- Det svævende støv bliver en stor udfordring for kommende bemandede missioner til månen. Det sætter sig alle vegne i maskiner og lejer og bliver også et problem for de solpaneler, der skal drive en månebase, siger John Leif Jørgensen.
Ladee skal sendes af sted fra Wallops Island i den amerikanske stat Virginia klokken halv fem lørdag morgen dansk tid.
Der er skyfri himmel over området, hvor opsendelsen skal foregå, og fredag aften er der 95 procents chance for, at vejret tillader missionens gennemførelse, siger Nasa-talsmand Keith Koehler.
- Det ser rigtig godt ud. Vi er meget spændt og klar til at komme i gang, siger Koehler.
Rumfartøjet forventes at komme i kredsløb om Månen omkring 60 dage efter afsendelsen. Turen til Månen tager cirka 30 dage.
Missionen koster 280 millioner dollar.
/ritzau/dpa