Siden februar 2021 har robotbilen Perseverance kørt rundt på Mars.
Et af hovedformålene med missionen er at finde eventuelle spor efter fortidigt liv, og nu har robotten gjort sit hidtil mest interessante og fascinerende fund. Det skriver Videnskab.dk.
Det mener i hvert fald David Arge Klevang, som er en af ingeniørerne bag et kamera, som har været med til at gøre opdagelsen.
Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fundet liv på Mars, men vi har fundet alle de rette ingredienser til, at der potentielt kunne have været mikrobielt liv til stede engang, siger David Arge Klevang, lektor og rumforsker ved DTU Space i Lyngby og en del af holdet bag den amerikanske mission, til Videnskab.dk.
– At det så er dansk udstyr, som står i forreste række og både navigerer og laver videnskabelige målinger, er ikke så ringe endda.
Stor usikkerhed om fundet
De nye målinger er blevet lavet af robotbilen igennem hele juli måned, og resultaterne er endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift.
Det vil langt fra være første gang i historien, at forskere finder noget, som kunne ligne liv i rummet, men som senere viser sig ikke at være det.
Med andre ord befinder forskningen sig altså fortsat på det allertidligste niveau, men alligevel er den amerikanske rumorganisation NASA ikke bange for at udtrykke sig i begejstrede vendinger om stenen på Mars, som robotbilens instrumenter har undersøgt.
– Stenen udviser kemiske signaturer og strukturer, som potentielt kan være blevet skabt af liv for milliarder af år siden, lyder det fra NASA i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.
Leopardpletter ligner livstegn på jorden
Ifølge NASA’s pressemeddelelse er hovedfundet en sten på cirka 1 meter gange 0,6 meter.
Skanninger lavet af et af Mars-bilens instrumenter indikerer, at stenen indeholder organiske stoffer. Organiske stoffer er kendt for at udgøre livets byggesten på Jorden, men stofferne kan også sagtens skabes, uden at der er liv til stede.
Det mulige fund af organiske stoffer i stenen er imidlertid ikke det eneste opsigtsvækkende ved stenen.
Hele vejen igennem stenen løber nogle hvide årer af kalciumsulfat. Det kan ifølge forskerne være et tegn på, at stenen engang har været i kontakt med vand.
Mellem de hvide årer kan man samtidig se nogle bittesmå, lyse pletter, omkranset af sort materiale. Pletter, som ifølge NASA minder om leopard-pletter.
Ved hjælp af instrumentet PIXL – som danske forskere fra DTU har bidraget til – er man nået frem til, at det sorte materiale, som omkranser leopardpletterne, indeholder både jern og fosfat. På Jorden er den slags fund i klipper ofte forbundet med fossile mikrober, som lever i undergrunden, lyder det fra NASA
Ifølge forskerne kan de kemiske reaktioner, som har skabt ’leopardpletterne’ måske også tjene som en potentiel energikilde, der kan understøtte mikrobielt liv.
Lang ventetid
Professor Kai Finster er astrobiolog og Marsforsker ved Aarhus Universitet, men har ikke noget med det nye fund at gøre.
– Det kan være, at det er et tegn på liv, men det kan også være, at det ikke er. Men uanset hvad er det et interessant fund, fordi det er noget nyt, som vi ikke har set på Mars før, siger han.
Han vurderer dog ikke, at det er muligt få en afklaring på, hvorvidt stenen vitterligt rummer spor efter fortidigt liv med instrumenterne ombord på robotbilen Perseverance. Derimod vil der være bedre chancer, hvis det lykkes at hente en prøve fra stenen ned på Jorden.
Det er netop planen, at prøver indsamlet af Perseverance skal hentes ned til Jorden med en senere mission. Denne mission har imidlertid været ramt af en række udfordringer og dermed er det usikkert, hvornår - og om - prøverne en dag vil komme ned til Jorden.
– Men selv når vi får prøver ned til Jorden, hvor vi har meget mere avancerede laboratorier, er det ikke sikkert, at vi kan få afklaret, om der er tale om liv eller ej,
ANDRE ARTIKLER PÅ VIDENSKAB.DK:
Sådan skal NASA’s rumsonde Perseverance udforske Mars
Hvordan finder man liv i universet?