Danmark er det europæiske land, hvor innovation inden for fødevarebranchen har de bedste vilkår. Det konkluderer en ny rapport "Innovation in the food industry" fra LEI-instituttet ved Wageningen Universitet i Holland. Det skriver netmediet foodculture.dk.
En forskergruppe har analyseret fødevaresektorens innovationskraft i otte europæiske lande, og her ender Danmark helt i front foran Tyskland, Holland, Spanien, Storbritannien, Frankrig, Italien og Polen.
- Rapporten dokumenterer, at fødevarebranchen i Danmark går forrest, når det handler om at udvikle fremtidens fødevarer og finde nye og effektive måder at producere på, siger Jan Mousing, direktør i Landbrug & Fødevarer.
Nyeste initiativ er etableringen af Danish Food Cluster, et klyngesamarbejde på fødevareområdet mellem Landbrug & Fødevarer, Arla, Aarhus Universitet, Region Midtjylland og Aarhus Kommune.
Og det er den helt rette vej at gå for den danske fødevarebranche, vurderer analysechef Glenda Napier fra REG X - Det Danske Klyngeakademi. REG X arbejder med udviklingen af danske erhvervsklynger.
I hendes øjne er etableringen af Danish Food Cluster rigtigt set af branchen. Ud over at styrke innovationen giver klyngeorganisationen også klyngen et ansigt udadtil igennem en stærk samlet branding og markedsføring af klyngens aktiviteter.
Mens branchen selv i høj grad fremmer innovationen, så scorer Danmark kun middel i den hollandske rapport, når det gælder det offentliges bidrag til forskning og udvikling. Det hæmmer fødevaresektorens konkurrenceevne.
- Der er brug for et stærkere medspil fra det offentlige for at understøtte den indsats, som branchen selv leverer. Lige nu er der tanker fremme fra regeringen om at styrke innovationen gennem etablering af offentligt-private partnerskaber. Det er en spændende vej at gå, og kan bidrage til at lukke det hul i "innovationskæden", som rapporten fra LEI dokumenterer, siger Jan Mousing.