Ydmyget og mistænkeliggjort. Sådan følte den 54-årige invalide Charlotte Kwasniak sig i lørdages, efter hun fik et brev i sin e-Boks fra Udbetaling Danmark, fortæller hun.
I brevet stod der, at hun er omfattet af regeringens nye jobpræmieordning, der trådte i kraft 1. april. Den går ud på, at langtidsledige danskere får en bonus, hvis de kommer i arbejde.
- Det var ligesom at få en spammail. Hvad skulle jeg med den oplysning? Tror de, at jeg er på vej til at kunne arbejde? Den ordning er slet ikke vedkommende for mig, for jeg er så langt fra arbejdsmarkedet, som man kan være, siger hun.
Tilsyneladende er Charlotte Kwasniak ikke den eneste, der er blevet stødt. På flere facebookgrupper, blandt andet gruppen Jobcentrets Ofre, rejser ledige kritik af, at de bliver lokket med en præmie, når de føler sig for syge til at arbejde.
- Politikerne tror, det hjælper at holde en gulerod eller præmie op foran os, så skal vi nok komme i arbejde. Hvad har de gang i? Tror de, at en præmie gør os raske?, spørger Charlotte Kwasniak retorisk.
V: Skal hjælpe ledige
Det er ikke hensigten med brevet, at nogle skal blive stødt over det, forsikrer Venstres beskæftigelsesordfører Klaus Markussen.
"Brevet skal ses som en information til de mennesker, der har været i ledighedssystemet i lang tid. Jeg har egentlig lidt svært ved at se, hvorfor man ikke skal informere om de muligheder, som vi giver langtidsledige," skriver han i en mail til Avisen.dk, da han alene har ønsket at kommentere sagen skriftligt.
Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, mener heller ikke, at langtidsledige skal tage beskeden om jobpræmien ilde op.
"Præmien er ikke vigtig"
Som ledig kan man få op til 45.000 skattefrie kroner i jobpræmie, hvis man har været uden for arbejdsmarkedet i mere end et år.
Udsigten til at få en kontant belønning gør dog hverken fra eller til for Charlotte Kwasniak.
- Hvis jeg overhovedet var i stand til at arbejde, ville jeg være glad nok for det. Det behøvede jeg ikke en præmie for. Men med det her brev er det som om, at systemet ikke tror på os, der er syge, mener hun.
Charlotte Kwasniak er i et ressourceforløb, men har tidligere arbejdet som musik- og idrætspædagog. Hun har ikke arbejdet siden 2008, fordi hun har været plaget af infektionen borrelia, der gav hende en lammelse i benet og flere følgesygdomme.
I dag er hun så gangbesværet, at hun kommer rundt på el-scooter, og hun har været nødt til at flytte fra sin lejlighed på 3. sal i København til et værelse i en venindes hus i Hillerød.
- Jeg er ramt i nervesystemet og bliver meget hurtigt træt og får meget ondt af selv de mindste ting, jeg laver, siger hun.
Endnu et nederlag
Beskeden om præmieordningen fik Charlotte Kwasniak til at føle sig som et barn, der blev lokket med gaver, fortæller hun.
- Hvis man ikke er i stand til at respondere på en belønning, så får man endnu et slag i hovedet, fordi man ikke kan, siger hun.
Men kan det ikke være godt for nogle at blive motiveret til at komme i arbejde?
- Jeg kan godt forstå, nogle bliver glade, hvis de tænker, de kommer i arbejde. Men de kunne godt have gjort sig den ulejlighed at sortere i, hvem brevet blev sendt til. Det er lidt et signal at sende det til alle. Det virker hensynsløst, mener hun.
Det var et bredt flertal i Folketinget, der 21. marts vedtog lovforslaget om jobpræmien. Alternativet var det eneste parti, der stemte imod forslaget, mens Enhedslisten og SF hverken stemte for eller imod.
- Ordningen gælder i perioden 1. april 2017 til 31. marts 2019. Regeringen vil bruge 530 millioner kroner på ordningen.
- Jobpræmien er målrettet ledige, der per 1. december 2016 har haft et langvarigt og sammenhængende forløb på offentlig forsørgelse:
- For personer, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp, sygedagpenge, ressourceforløbsydelse, revalideringsydelse og ledighedsydelse, er kravet, at de har modtaget offentlig forsørgelse i et helt år.
- For personer, der modtager dagpenge og feriedagpenge, midlertidig arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse er kravet halvandet års sammenlagt ledighed.
- Hvis man er omfattet af ordningen, får man automatisk et brev fra Udbetaling Danmark inden 1. juli 2017. Det er et krav for at få jobpræmien, at man har bopæl og skattepligt i Danmark.
- Præmien beregnes som ti procent af arbejdsindkomsten, men kan maksimalt være på 2500 kroner. Det bliver til 45.000 kroner over 18 måneder, som er bonussens maksimale levetid. Præmien er skattefri. Den udbetales i perioder, hvor den ledige har ustøttet beskæftigelse.