Cataloniens præsident taler klokken 17.00 i parlament

Demonstranter på Sant Jaume-pladsen i Barcelona protesterer torsdag imod den spanske regerings intentioner om at iværksætte artikel 155, der vil kunne sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft. (Foto: Foto: Yves Herman/Reuters)

Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, vil klokken 17.00 tale i det regionale parlament i Barcelona, meddeler hans kontor ifølge Reuters.

Han ventes at udskrive valg ifølge førende medier i Barcelona.

Puigdemont skabte stor forvirring tidligere torsdag ved gentagne gange at udsætte en bebude tale.

- Puigdemont vil formentligt vælge at udskrive et valg til det regionale parlament i december, skriver den store catalanske avis La Vanguardia.

Den catalanske ledere skulle ifølge planen have fremsat en med spænding imødeset erklæring klokken 13.30, men den blev udsat flere gange.

Det er uklart, hvorvidt Puigdemont vil gå til direkte konfrontation med den centrale regering i Madrid og erklære uafhængighed, eller om han vil vælge at udskrive nyvalg til det catalanske parlament.

Ifølge spanske og catalanske aviser vil han formentligt vælge det sidste.

- Puigdemont vil udskive nyvalg i Catalonien til afholdelse onsdag 20. december, skriver La Vanguardia.

Hvis det er korrekt, har den catalanske leder valgt en ny kurs.

I Madrid er der meldinger om, at den centrale regering vil opløse selvstyre, hvis der udskrives valg

Det catalanske parti ERC, som går ind for uafhængighed, siger, at det vil træde ud af regionens regering, hvis der udskrives valg.

Demonstranter er samlet foran parlamentet i Barcelona.

Nyhedsbureauet AP var torsdag eftermiddag for hurtigt ude med en melding om, at Puigdemont havde talt i parlamentet og fortalt om sin beslutning.

Den spanske vicepremierminister, Soraya Saenz de Santamaria, fastslog mandag, at Cataloniens leder, i samme øjeblik Spaniens senat godkender artikel 155, mister alle sine beføjelser.

Det vil opløse den catalanske regering. Artikel 155 giver regeringen mulighed for at tage "alle nødvendige foranstaltninger", hvis en af landets 17 regioner med delvist selvstyre ikke følger forfatningen.

Senatet ventes fredag at mødes om artikel 155.

/ritzau/Reuters