Det var ikke under de bedste omstændigheder, at Bush torsdag mødtes med den irakiske premierminister Nuri al-Maliki. Onsdag offentliggjorde New York Times et hemmeligt amerikansk regeringsnotat, der sår tvivl om Malikis evne til at lede Irak, og torsdag kunne avisen så afsløre, at den kommende Baker-rapport vil anbefale at trække størstedelen af de amerikanske tropper ud.
Men mødet mellem Bush og Maliki i den jordanske hovedstad Amman forløb nogenlunde venskabeligt, og Bush forsikrede bagefter Maliki og den forsamlede verdenspresse om, at han ikke vil følge Baker-rapportens anbefalinger.
»Vi bliver i Irak og får gjort arbejdet færdigt, så længe den irakiske regering vil have os der,« sagde Bush.
Maliki siger ifølge ABC News, at irakerne er klar til at overtage ansvaret for sikkerheden i juni 2007.
Vejledende
Og Bush behøver da heller ikke rette sig efter Baker-rapportens anbefalinger, da de kun er vejledende. Men flere amerikanske aviser skrev torsdag, at rapporten vil give Bush mulighed for en ?værdig tilbagetrækning?.
»Det er i vores interesse at hjælpe friheden med at sejre i Mellemøsten ? startende i Irak. Og derfor er det her med et ?værdigt exit? bare ikke realistisk,« sagde Bush ifølge Reuters.
Derved fortsætter Bush med at gå imod den amerikanske folkestemning, som har vendt sig kraftigt mod Irak-krigen. Efter midtvejsvalget i USA 7. november, hvor republikanerne fik en grov lussing netop på grund af krigen i Irak, understregede Bush på en efterfølgende pressekonference, at USA bliver i Irak.
»Frygt ikke, men I bevæger jer på den besværlige vej mod demokrati. Amerika vil stå sammen med jer,« sagde han dengang.
Rundt omkring i Bagdad blev pressekonferencen set af tusinder på direkte tv, men politikernes optimisme var svær at spore blandt befolkningen.
»Denne slags møder vildleder os med falsk håb. Politikerne taler altid med stor optimisme, men vi ser aldrig nogen resultater,« siger Sameer, en tobakshandler i Bagdad til Reuters.
Flere kompetencer
»Det er Bush, som styrer Irak,« siger kokken Abbas Kathim til Reuters.
Og den følelse er udbredt i Irak ? selv hos premierminister al-Maliki. Et hemmeligt notat, som New York Times trykte onsdag, såede tvivl om USA?s regerings tiltro til Maliki.
»Virkeligheden i Bagdads gader tyder på, at Maliki enten er ignorant overfor det, som foregår, har andre intentioner, end han giver udtryk for, eller også er hans muligheder endnu ikke gode nok til at forvandle hans intentioner til handling,« skriver sikkerhedsrådgiver Stephen Hadley i notatet.
De muligheder forsøger Bush nu at give Maliki ved at overdrage flere opgaver fra det amerikanske militær til den irakiske regering. Men hvad præcis, det vil indebære, kom de to regeringschefer ikke ind på.
Da Baker-rapporten først officielt bliver offentliggjort på onsdag, så har Bush knap en uge til at finde ud af, hvordan han skal reagere på konklusionerne, som bestemt ikke passer perfekt ind i hans planer.