Børn eller ej? Denne gruppe arbejder mest

Ifølge en ekspert er det ikke er med forældrenes gode vilje, at de bliver længere tid på jobbet. Arkivfoto. (Foto: Foto: MARIA FONFARA/POLFOTO)

Det kan godt være, at de går tidligt, men forældre til små børn arbejder mere, viser nye tal.

Bleskift, madpakker, diskussioner om sengetid og idrætsstævner tager i forvejen en del tid.

Men forældre til børn under 13 år bruger derudover længere tid på jobbet, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Politiken.

Både fædre og mødre, som lever i par, arbejder i gennemsnit en time længere om ugen end par uden børn. Fædre arbejder 40,2 timer og mødre 34,5 timer.

For enlige gælder det samme; arbejdstiden er længere, hvis man har børn. Enlige mødre arbejder i snit 33,5 timer om ugen og væsentlig mere end enlige kvinder uden børn, som nøjes med 31,6 timer om ugen. Enlige fædre arbejder 36,4 timer om ugen, marginalt mere end enlige mænd uden børn.

Tallene er renset for fravær og stammer fra Arbejdskraftundersøgelsen, som Danmarks Statistik har behandlet for Politiken. I undersøgelsen har omkring 21.000 danskere i arbejde i løbet af 2013 svaret på, hvor mange timer de brugte på jobbet den forgangne uge, og tendensen er klar:

- Folk med små børn arbejder mest. I Danmark er børn ikke en indikator for kortere arbejdstid, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet til Politiken.

Tallene vidner samtidig om, at danske forældre er under et uhensigtsmæssigt pres, mener professor Thomas P. Boje, der forsker i familieliv på Roskilde Universitet.

- Alle undersøgelser viser, at børnefamilierne, og specielt kvinderne, er i større risiko for at få stress, siger han til Politiken.

Thomas P. Boje er ikke overrasket over forældrenes høje arbejdstid, men peger på, at det ikke er med forældrenes gode vilje, at de bliver længere tid på arbejde:

- Vi ved, at i det store flertal af børnefamilier, hvor begge forældre arbejder, ønsker både mændene og kvinderne markant lavere arbejdstid; det vel at mærke, selv om det er med en nedgang i indkomsten til følge, siger Thomas P. Boje til Politiken.

Han mener, at børnefamiliernes forhold kan afskrække folk fra at stifte familie.