Administration 

Blogger: Syge og arbejdsløse ramt af farlig dehumanisering

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

HVIS MAN studerer forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab, så indgår dehumanisering altid som et væsentligt led i de forløb, som går forud herfor.

Det er eksempelvis et eksplicit led i den amerikanske folkedrabsforsker Gregory H. Stantons stadielære om, hvilke stadier der leder frem til et folkedrab. Og det er et implicit led i den østrigsk-amerikanske politolog Raul Hilbergs analyse af nazisternes udryddelse af de europæiske jøder.

Dehumanisering er også et kendt begreb inden for psykologien, hvor det betegner en måde at udradere de moralske grænser på. Det har eksempelvis den canadisk-amerikanske psykolog Albert Bandura forklaret med sit begreb moralsk frakobling, hvor dehumanisering er én af flere strategier til at frakoble moralsk ansvar for andre.

Dehumanisering betyder, at man gør den anden til et mindreværdigt væsen uden menneskelige kvaliteter. I det øjeblik bliver det sværere at identificere sig med den anden, og så er der lettere adgang til at slukke for empati og moralske forpligtelser.

TIDLIGERE LANDSDOMMER og formand for PTU, nu afdøde Holger Kallehauge, som var en af hovedkræfterne bag Handicapkonventionen i Danmark, gjorde opmærksom på faren ved dehumanisering i sit kapitel i min bog Et liv i andres hænder. Han skrev:

”Det, der er farligst af alt, er, at man distancerer sig fuldstændigt fra et medmenneske, kun ser noget, man misbilliger, afskyer eller foragter; en misbruger, en kriminel, en afviger eller et misfoster. Det er sådan, grundlaget for al diskrimination, misbrug og nedværdigende behandling opstår. Man ser ingen menneskelig lighed eller i hvert fald ikke nok til at opleve medfølelse og gør alt det, der er forkert, uden at få dårlig samvittighed.

Det er derfor, alle de groveste menneskerettighedskrænkelser som deportation, forfølgelse og tortur indledes med propaganda og handlinger, som diskriminerer de udvalgte ofre. Man fratager dem deres menneskelige værdighed ved midler, som gør dem anderledes, bl.a. ved brug af nedsættende omtale, sproglig reduktion, afvigende beklædning (som f.eks. fangedragt og afklipning af hår) og nægter dem hygiejne, så de ikke længere ligner os andre, jf. f.eks. fanger i koncentrationslejre, tiggere og romaer.

Det forekommer både bevidst som led i forfølgelsespolitik og ubevidst inde i os selv, når vi ser noget, som vi ikke bryder os om. (…) Det er vigtigt at lære at se fællesmenneskelige træk uanset visse ydre forskelle og at huske at fokusere mere på det, der ligner, end på det, der adskiller” (i kapitlet ”Respekt for den menneskelige værdighed”, Et liv i andres hænder, Unitas Forlag 2014, side 46-47).

I DANMARK ER vi i disse år vidner til en massiv, politisk orkestreret dehumanisering af grupper i befolkningen. Det er især de syge og de arbejdsløse, der må holde for. Store befolkningsgrupper af syge og arbejdsløse borgere er blevet dehumaniseret og devalueret, parallelt med, at de har fået frataget rettigheder, forringet forsørgelse og samfundsværdi med blandt andet reformerne af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og to gange kontanthjælp. Den anden kontanthjælpsreform fra foråret 2016 har været ekstra voldsom i sin grad af dehumanisering. Også andre grupper af borgere bliver jævnligt udsat for dehumanisering. Det gælder blandt andet nogle indvandrergrupper.

Der har været politisk konsensus om – lige fra SF, Socialdemokraterne og De Radikale til (Dansk Folkeparti,) Venstre, Konservative og Liberal Alliance – at udgrænse syge og arbejdsløse som mindreværdige undermålere og at føre en politik, der behandler dem som undermålere.

De er blevet fremstillet som nassere, syndebukke og andre ubehageligheder i de politiske bestræbelser på at føre Danmark ind i en konkurrencestat og få udmanøvreret de ukonkurrencedygtige fra ligningen. Det samme er til en vis grad sket over for en del af indvandrerne med hele blå blok og Socialdemokraterne i front. Her har De Radikale så ikke været med, men de har til gengæld ført an i dehumaniseringen af de syge siden 2011.

DET ER FARLIGT, når man udgrænser grupper i befolkningen på dén måde som værende fundamentalt anderledes og tilhørende en moralsk underløben race. Det er her, skredet for alvor sker, og en helt anden moral træder i kraft over for disse andre. Historien har vist os, at vi bør frygte og se med største alvor på en sådan udgrænsning.

Dehumanisering behøver naturligvis ikke at føre til folkedrab eller forbrydelser mod menneskeheden. Men det er en reel risiko. Og dehumaniseringen i sig selv betyder store lidelser for de grupper af mennesker, som bliver udsat for den. De danske syge og arbejdsløse har allerede mistet utroligt meget.

Når man bevidst dehumaniserer dele af befolkningen, så stiller man sig også uden for menneskerettighederne og læren efter Anden Verdenskrig, som handler om, at det er så vigtigt at sikre respekt for den enkelte borgers værdighed. Regeringen og Folketinget er faktisk forpligtet på menneskerettighederne, som de selv har ratificeret, selvom de fleste partier har afvist at inkorporere dem direkte i lovgivningen.

DERFOR ER DET foruroligende, at hele blå blok samt Socialdemokraterne nu er kommet på, at de ikke alene vil ”gå til kanten” af menneskerettighederne, men også ”modernisere” dem, så Folketinget ikke skal være begrænset i den politiske adfærd over for mindretalsgrupper.

Dehumaniseringen er uhyre farlig og nedbrydende for vores samfund, og den er allerede grim at se på. Jeg vil opfordre regeringen og de øvrige folketingspolitikere til at være meget påpasselige og tænke sig godt om i deres politik fremadrettet.

Det er nu, man bør gøre en stor indsats for at vende skuden og finde menneskeligheden og værdigheden frem igen – over for hele befolkningen! Gør man ikke det, viser man sig som bødler og ikke som demokratisk valgte repræsentanter for befolkningen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter