Administration 

Blogger: Socialdemokratiet og Radikale blåstempler ydmygende ressourceforløb

SELEKTION AF MENNESKER: Det er et voldsomt opgør med de universelle velfærdsrettigheder, når Socialdemokratiet og Radikale vil give særlige rettigheder til værdig pension før tid til danskere, der har arbejdet længe eller tilhører bestemte fag- eller aldersgrupper, men samtidig blåstempler fortsat ydmygende behandling af syge danskere, der ikke har arbejdet så længe eller tilhører disse grupper.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

I DE FORGANGNE UGER har Socialdemokratiets pensionsudspil for nedslidte fået megen opmærksomhed i medierne. De ønsker at give en ret til tidligere pensionsalder for nedslidte og folk med mange år på arbejdsmarkedet bag sig.

Socialdemokratiet har også i den forbindelse erkendt, at de ressourceforløb, som SRSF-regeringen indførte med reformen af førtidspension og fleksjob i 2012/13 sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance, i mange tilfælde har været ydmygende for syge mennesker.

Således udtalte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til Avisen.dk 22. januar: ”Vi skal finde en model, hvor vi undgår de her årelange, hårde forløb, som mange bliver udsat for nu,” og at hun, belært af erfaring, ”… ved (…), at noget af den sagsbehandling, der foregår nu, er alt for hård for folk at komme igennem.”

Flere andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer har også offentligt indrømmet, at reformens ressourceforløb og arbejdsprøvninger er ydmygende. Det har eksempelvis Mattias Tesfaye gjort i DR Debatten 24. januar. Det har Pernille Rosenkrantz-Theil gjort i et debatindlæg på Bt.dk 10. februar, og det har den socialdemokratiske næstformand Dan Jørgensen gjort i et debatindlæg på Jv.dk 1. marts.

De har også afsløret, at de accepterer og blåstempler disse ydmygelser af bestemte befolkningsgrupper, og at de stadig ikke vil gøre noget for at ændre på forholdene.

Pernille Rosenkrantz-Theil skrev blandt andet om deres pensionsudspil til nedslidte: ”Det skal ikke være noget, de skal screenes eller visiteres til. Det skal ikke være en form for velgørenhed, man allernådigst bliver tildelt af en sagsbehandler. Det skal være en ret. Fordi man i årevis har gjort sin pligt på arbejdsmarkedet.”

Tilsvarende skrev Dan Jørgensen: ”Dermed skal man ikke igennem adskillige vurderinger, arbejdsprøvninger og visitationer. I stedet skal man have et klap på skulderen for sin indsats. Når man har gjort sin pligt, kan man kræve sin ret.”

Når man har gjort sin pligt, kan man kræve sin ret?

OGSÅ DE RADIKALE er kommet med et på mange måder lignende pensionsudspil. De foreslår, at man indfører en seniorpension som erstatning for den nuværende seniorførtidspension. Den skal, ligesom seniorførtidspensionen, omfatte personer, der højst har fem år til pensionsalderen, og som har fået dokumenteret varigt og betydeligt tab af arbejdsevne.

Også de har erkendt, at ressourceforløb i mange tilfælde er ydmygelser af syge mennesker.

Således udtalte Zenia Stampe følgende i tv-programmet ”Danmarkspanelet” på TV2 News 2. marts:

”Vi er kommet med et forslag, som, jeg tror, man egentlig kan sige, placerer sig midt imellem førtidspension og efterløn. Hvor man siger, at fem år før pensionsalderen kan man gå op til lægen. Og hvis lægen siger: ”Du er nedslidt”, og man får en erklæring på det, så kan man få en seniorpension. Man skal ikke i arbejdsprøvning og alle mulige ydmygende prøvelser, man i dag sender folk i. Denne aldersgruppe vil vi give en lettere adgang til en slags førtidspension, som vi så kalder seniorpension.”

Efter første stavelse af ordet ”ydmygende” standsede hun kort op og afslørede med antydningen af et smil, at hun var kommet til at fortale sig. Men nu var katten ude af sækken, så hun var nødt til at sige hele ordet. Hun afslørede her, at hun og De Radikale udmærket er klar over, at deres egne ressourceforløb i mange tilfælde er ydmygende for syge mennesker. Hun afslørede også, at Radikale stadig ikke vil gøre noget for at ændre det, men accepterer og blåstempler det.

BÅDE SOCIALDEMOKRATIET OG RADIKALE ønsker altså en pensionsordning, hvor folk skal gøre sig fortjent til at få værdig pension efter antal arbejdsår, særlige faggrupper eller alder. De vil friholde udvalgte borgergrupper fra ydmygelser – og disse grupper af borgere er formentlig også deres potentielle vælgere.

Omvendt vil de altså fortsat ikke forbedre forholdene for sygdomsramte mennesker, der igennem nu godt seks år er blevet underlagt ydmygende prøvelser i ressourceforløb som følge af netop reformen af førtidspension og fleksjob, men vil fortsat lade de allermest svagt stillede, syge og invaliderede mennesker ydmyge.

Det her er et voldsomt opgør med den universelle velfærdsstat, hvor vi ellers har haft et princip om lige rettigheder til alle! Hvornår er det i øvrigt blevet statens opgave at lade grupper af befolkningen direkte ydmyge?

Det er grimt og uretfærdigt på den måde at opdele folk efter, hvor lang tid de har arbejdet, og hvilken alder de har. Det er grimt at lade værdig behandling af syge mennesker betinge af, om de tidligere har arbejdet i mange år.

Det kan aldrig være retfærdigt at tildele pension efter disse kriterier og så at se bort fra dem, der er allermest syge eller har de allerstørste funktionsnedsættelser. Vi vælger jo ikke selv som mennesker, om vi bliver kronisk syge eller udsat for arbejdsskader eller ulykker i livet, der nedsætter vores arbejdsevne til det ubetydelige.

REFORMEN AF FØRTIDSPENSION og fleksjob er til evaluering og justering netop nu. Partierne har en enestående chance for at ændre den, så i titusindvis af mennesker i vort land ikke længere skal gennemgå disse ydmygende prøvelser og tortur i forbindelse med ressourceforløb, sådan som det allerede i årevis er blevet kritiseret sønder og sammen af så forskellige parter som læger, advokater, Institut for Menneskerettigheder, patienter, pårørende, partsrepræsentanter, bisiddere, fagforbund og patientforeninger.

Det ville klæde Socialdemokratiet og De Radikale såvel som de øvrige forligspartier, hvis de nu gjorde helt op med ressourceforløbet og de ydmygelser, som vi har set mange eksempler på i de lange afprøvningsforløb og ressourceforløb, som er hovedreglen efter reformen.

Der skal indføres en afklaringsgaranti på kun ét år, så syge mennesker, uanset alder, maksimalt kan tilbringe ét år på kontanthjælp, før kommunen eksempelvis skal vurdere, om de er klar til et job eller skal have ret til fleksjob eller førtidspension. Enhedslisten har netop fremsat beslutningsforslag herom.

Og der skal genetableres en sund og saglig forvaltningskultur i beskæftigelsesforvaltningerne, hvor man alene tilkender ydelser efter saglige, individuelle vurderinger – herunder under værdig hensyntagen til borgerens diverse sygdomme og funktionsnedsættelser, lægeattester, aktuel arbejdsevne og reelle arbejdsmuligheder på arbejdsmarkedet. Kun på dén måde får vi retssikkerheden tilbage for de sygdomsramte.

”Nedslidning”, fag og alder derimod er ikke i sig selv en diagnose. Lad os nu holde pensionsdebatten på et sobert, sagligt og retfærdigt grundlag og forbeholde førtidspension til dem, der virkelig har behov for den på grund af invaliditet og manglende arbejdsevne, i stedet for at gøre den til en gavebod for særlige vælgergrupper, som Socialdemokratiet og De Radikale gerne vil tækkes.

Hvis det almindelige førtidspensionssystem havde fungeret retfærdigt og værdigt, ville der jo slet ikke være behov for en særlig pensionstype for enkeltgrupper.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Morten Helveg Petersen på et rullebord
Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den