Administration 

Blogger: Lad os udnytte vores forskelligheder til at forandre systemet!

Lad os opmuntre hinanden og inspirere hinanden til at handle, så vi sammen kan få ændret på forholdene i psykiatrien, lyder opfordringen fra blogger Mia Kristina Hansen.

Jeg har været udannet som pædagog i snart 20 år. På min nuværende arbejdsplads, som er et socialpsykiatrisk bosted, blev en af mine kollegaer stukket ihjel med en kniv af en beboer. Det var et chok, men desværre også noget, vi havde talt om kunne ske. Det fik mig til at fortælle min mening offentligt, fordi min oplevelse er, at politikere og embedsmænd ikke ved nok om virkeligheden. Jeg har igennem årene arbejdet både inden for handicapområdet, daginstitutionsområdet og nu i socialpsykiatrien. Jeg ønsker åbenhed om vilkårene i det offentlige, for jeg oplever at nedskæringer har forringet vores arbejdsvilkår og muligheden for at hjælpe samfundets svageste. Jeg håber også, at min blog kan inspirere andre offentlige ansatte til at åbne op og fortælle deres historier fra virkeligheden.

DER ER mange, der kæmper en kamp for at få bedre forhold i psykiatrien, både ansatte, pårørende og psykiatribrugere.

Der findes fagforeningerne, som skal hjælpe de ansatte, og der findes forskellige foreninger, som kæmper for psykiatribrugerne og de pårørende. Jeg oplever også, at det enkelte menneske kæmper en kamp, hvor man godt kan få følelsen af at være alene, og følelsen af at diverse foreninger egentligt ikke hjælper lige i nuet.

Jeg tænker ikke, at det er noget nyt, det har været sådan i mange år, og mange er kommet af med deres følelser ved for eksempel at skrive læserbreve i aviserne. I dag kan man bruge alle mulige medier til, at komme af med sine følelser på, og andre mennesker kan spejle sig i det man skriver, og få følelsen af at ikke at være alene. Man kan kommentere, like og dele med sine venner, og dermed være med til få spredt et budskab, som man synes er vigtigt, at andre mennesker bliver bekendt med. Det kan godt være, at det heller ikke ændre på nuet, men det giver den enkelte en følelse af at gøre noget, hvis ikke man har kræfterne til selv at være opsøgende. Det hjælper med at holde fokus på behovet for ændringer, og samtidig oplever jeg, at det giver en fællesskabsfølelse, som giver grundlag for aktiv handling.

SÅ LAD os bruge de sociale medier som et sted, hvor vi kan fortælle vores historier, og lad os udnytte vores forskelligheder. Lad os opmuntre hinanden og inspirere hinanden til at handle, så vi sammen kan få ændret på forholdene i psykiatrien. Lad os anerkende, at vi på hver vores måde prøver at forandre systemet, uden at stille os til dommer for, om det er godt nok. Jeg tror på, at alle prøver det bedste de kan, og det vigtigste for mig selv er at mærke opbakningen gennem den tilkendegivelse, jeg får. Det giver mig modet til at forsætte kampen.

Jeg vil dele en historie fra en mand, som er blevet inspireret af de ting, mine kollegaer og jeg har gjort. Det er en af de historier, der får mig til at forsætte med at skrive, og det er en historie, som jeg gerne vil dele, fordi jeg synes, at den er et godt eksempel på de problemstillinger, der er, når man gerne vil hjælpe en psykisk syg person til et bedre liv. Historien handler om, hvordan denne mand er bekymret for sin psykisk syge bror, og hvordan han igennem mange år har prøvet at få ændret på sin bror situation, men uden held.

"Kort fortalt er mit eneste nulevende familiemedlem en bror på 64 år, som siden sin barndom har været psykisk handicappet. Hans diagnose er skizofreni og autisme. Jeg har mere eller mindre varetaget omsorgen for min bror siden min mor, som den sidste af mine forældre, afgik ved døden i 1991. Han har ikke været i tandlægebehandling siden 1967. Desuden fik han i forbindelse med en galdestensoperation i 1999 konstateret diabetes type 2. Da han er dybt skizofren, er han fuldstændig blottet for sygdoms- og virkelighedserkendelse. Derfor afviser han også at opsøge en privatpraktiserende øjenlæge og en statsautoriseret fodterapeut for at få undersøgt sine øjne mindst én gang årligt og få behandlet sine fødder cirka hver 6. uge. I adskillige år har han heller ikke været i regelmæssig konsultation hos sin praktiserende læge for blandt andet at få målt sit blodsukker regelmæssigt. Til orientering har han siden 1993 boet alene og ensom i sit rækkehus i udkanten af Aalborg. Det købte jeg til ham for hans arveandel efter min mors død i 1991. Min bror burde reelt bo i et velegnet botilbud. Da han desuden er meget stridbar, afviser han også denne løsning.

PROBLEMET ER yderligere tilspidset af, at jeg i 2010 fik konstateret kræftsygdommen Myelomatose (kræft i rygmarven) og dermed er uhelbredelig syg. Siden efteråret 2009 er jeg blevet opereret 11 gange for en hypofysetumor, kræften i ryggen samt en nethindeløsning på venstre øje.  

I 2015 havde jeg adskillige møder med lederen af distriktspsykiatrien i det område, hvor min bror bor. Desværre uden at opnå konkrete resultater. Der trænger grundlæggende til at blive ryddet op i såvel hospitals- som distriktspsykiatrien. Det drejer sig ikke udelukkende om den meget nødvendige udvidelse af antallet af sengepladser (det nuværende antal er latterlige 2.900 på landsplan – i 1976 ved de daværende amters overtagelse af psykiatrien fra staten var der 30.000 sengepladser i psykiatrien) og mere personale. Vi har i høj grad også brug for et mere kompetent, engageret og beslutningsdygtigt personale.

Til sidst kan jeg fortælle dig, at jeg har kæmpet som en løve for at skabe optimale forhold for min bror. Jeg har fået hans sag offentliggjort i en meget seriøs artikel på hele to sider i Ekstrabladet i år 2000, fået den offentliggjort i den lokale avis seks-syv gange, været i TV-avisen, kontaktet den sociale brevkasse ved Hanne Reintoft, henvendt mig til alle relevante instanser på højeste plan, fået råd og vejledning fra Peter Duetoft fra det for længst opløste parti Centrumdemokraterne og af afdøde Tove Fergo fra Venstre. Alt sammen forgæves. Det er IKKE de pårørende, som skal samle op efter et sygt system. Jeg må sige, at jeg er dødtræt af resultatløse møder med ansatte i det offentlige sygstem, hvor man gang på gang får en ”sludder for en sladder” og ingen nødvendige afgørelser bliver truffet. De ekstremt psykisk syge uden virkeligheds- og sygdomserkendelse kan ikke tale deres egen sag. Desuden er de som en svag gruppe oplagte mål for politikernes besparelser. De problemer, som kendetegner dansk psykiatri i 2016, har været kendt og diskuteret i mange år, uden at der er opnået forandringer til det bedre. Vi er helt enige. Både patienter, pårørende og ansatte er dødtrætte af den typiske danske laden-stå-til-mentalitet og af alle de fine politiske hensigtserklæringer og løfter, som ikke bliver omsat i praksis."

DET KAN godt være, at verden ikke ændres på Facebook eller Twitter, som Jan Hoby skriver i sit blogindlæg fra den 1. august. Men jeg oplever, at det er med til at skabe et fundament, hvorfra der kan komme handlinger. Et fundament, der giver mennesker modet til at handle, selvom man egentlig har opgivet at gøre noget.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule