Administration 

Blogger: Kontanthjælps-debat er kynisk og udemokratisk

Andenbehandlingen af kontanthjælpsreformen i Folketinget i går og det efterfølgende samråd var en skinger forestilling. Begge dele var præget af kynisme og arrogance fra forligspartiernes side, skriver blogger Lisbeth Riisager Henriksen om.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

Tirsdag den 15. marts fulgte jeg med stor opmærksomhed andenbehandlingen af kontanthjælpsreformen i Folketinget og det efterfølgende samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg via web-tv. Det var en af de mest hårde, skingre, aggressive og polemiske debatter, jeg længe har hørt i Folketinget, og det var et af de mest håbløse samråd, jeg kan mindes at have fulgt! Meget fjernt fra de demokratiske samtaler, som man forestiller sig, der foregår i vores lovgivende forsamling her i det land, som regeringen ofte bryster sig af at kalde demokratisk.

Enhedslisten, SF, Alternativet, Socialdemokraterne og Radikale talte mest om, hvad der principielt set var retfærdigt, og for hvilke grupper lovforslaget er uretfærdigt. Enhedslisten og Socialdemokraterne havde stillet en række ændringsforslag, der skulle undtage mennesker med handicap og alvorlige sygdomme fra kontanthjælpsloftet og beskæftigelseskravet – og det var de ændringsforslag, der var til behandling i Folketinget.

Alligevel afviste Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance på sin side at tale om netop de personer, som ikke kan arbejde. Mange af spørgerne fra disse partier saboterede konsekvent debatten og bragte den helt af sporet, så den stort set ikke kom til at handle om netop de mennesker med handicap, som kommer i klemme i lovforslaget.

BESKÆFTIGELSESMINISTER Jørn Neergaard Larsen (V) stillede på sin side slet ikke op på talerstolen. Politikere fra de nævnte blå partier førte sig frem i et rigidt og snæversynet økonomisk spor, der handlede om, at ”det skal kunne betale sig at arbejde”. Det var den samme plade, som vi har hørt så ofte før. De sammenlignede eksempler på anslået indtjening hos arbejdende og hos kontanthjælpsmodtagere, der ikke har andre problemer end ledighed.

Derimod skulle vi gentagne gange høre om, at det er synd for de arbejdende, at nogen kan få kontanthjælp. Spørgsmålet om, hvorfor der overhovedet er nogen, der behøver kontanthjælp, gik forligspartierne langt udenom at svare på. Det er reelt ligegyldigt for forligspartierne, om man er invalid eller blot arbejdsløs, forstår man, for de mener, at kontanthjælpsreformen skal indrettes efter dem, der har en arbejdsevne, og de vil ikke undtage dem, der ikke har. Heller ikke, selv om omtrent 75 procent af kontanthjælpsmodtagerne ifølge kommunernes egne vurderinger slet ikke har nogen arbejdsevne!

FORUDEN DENNE ret aggressive og usaglige folketingsbehandling skulle man endog høre Dansk Folkeparti blande den gamle sag om Levakovic-familien og TV2's nyligt dokumenterede kontanthjælpssvindel hos visse Sharia-underkastende muslimer ind i den debat, som på papiret handlede om ændringsforslag om mennesker med handicap. Den svindel har intet at gøre med mennesker med handicap, og den henvisning lignede derfor mest af alt en afledning fra det egentlige emne – en afledning med appel til den indre svinehund. Den har måske relevans i forhold til den gruppe kontanthjælpsmodtagere, som er raske og godt kan arbejde. Men det var ikke det, der var programsat til folketingsbehandlingen tirsdag!

Alle ændringsforslagene om at undtage mennesker med handicap fra kontanthjælpsloftet og beskæftigelseskravene blev herefter afvist i løbet af ganske få minutter, selvom forligspartierne overhovedet ikke havde redegjort for, hvorfor de ikke ville undtage mennesker med handicap fra de særlige lovbestemmelser, som både høring, flere folketingsbehandlinger og et større antal samråd har vist, vil sætte netop disse borgere meget alvorligt i klemme. Problemerne blev blankt ignoreret og afvist. Det er skinger kynisme og arrogance fra den lovgivende forsamling, som er meget uskøn at være vidne til, især når konsekvenserne vil være så alvorlige for en stor gruppe borgere!

BAGEFTER FULGTE et i demokratisk forstand lige så håbløst samråd. ”Det skal kunne betale sig at arbejde”, var det vigtigste omkvæd fra ministeren. At størsteparten af mennesker på kontanthjælp har andre problemer end arbejdsløshed, forholdt heller ikke beskæftigelsesministeren sig til, selvom han anerkendte en vis konjunkturbestemthed og et vist samspil mellem ydelsessystemerne. Hans tone var ikke aggressiv som størsteparten af politikerne fra forligspartierne i folketingsbehandlingen, men til gengæld svarede han som en ål, og vi blev lige kloge.

Man bliver så træt af niveauet i denne politiske proces og debat. De er ikke kommet nogen vegne, selvom der allerede har været flere folketingsbehandlinger, et antal samråd og høringer om reformen. Den politiske kultur lader meget tilbage at ønske, når det handler om demokratisk samtale og forventninger om, at politikerne kan lade argumenter krydse klinger på saglig, ordentlig og dannet vis. Men det er vel også det, der er meningen fra kynikernes side?

FORLIGSPARTIERNE KAN vinde magten i denne sammenhæng ved at afvise at differentiere mellem borgere, der er invalide, og borgere, der faktisk ikke fejler noget; de kan vinde magten ved at afvise at forholde sig til de reelle problemer, som en lang række høringsparter og folketingspolitikere har forsøgt at foreholde forligspartierne. Hvis man afstår fra argumenter og lader rå ’survival of the fittest’ præge spillet, så bliver det rå magtkamp og ikke en dannet demokratisk magtkamp, der afgør resultatet. Og så bliver de mest udsatte borgere endnu mere udsatte.

Tidligere i lovprocessen har regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti afvist kritikken af lovforslaget med, at mennesker med handicap slet ikke skal være på kontanthjælp. Når de gør det, så må vi gøre dem opmærksom på, at det ikke desto mindre er det, der sker. Det klinger derfor utroværdigt, når de på den ene side siger, at mennesker med handicap ikke skal være på kontanthjælp, men på den anden side på grund af samspillet med øvrig lovgivning og en grænsesøgende forvaltning bestemmer, at mange mennesker med handicap presses ind i netop kontanthjælpssystemet. Det er dobbelt tungetale, og det er uretfærdigt at klemme borgere på dén måde mellem to stole.

HVIS FORLIGSPARTIERNE skal være troværdige i synspunktet om, at mennesker med svære sygdomme eller handicap ikke skal rammes af den nye kontanthjælpsreform, så må de sætte handling bag ordene. Så må de sørge for at præcisere det i lovgivningen og også sikre, at kommunerne rent faktisk ikke placerer disse borgere i kontanthjælpssystemet.

Det er ikke anstændigt at behandle mennesker, der står i uforskyldt invaliditet, og som på grund af tidligere politiske reformer ikke kan få sygedagpenge, fleksjob eller førtidspension, som om de var kriminelle borgere. Må vi bede om ordentlige politikere, der for eksempel tør differentiere mellem almindelig arbejdsløshed, sygdom/handicap, sociale problemstillinger og kriminalitet, og som ikke blander det hele sammen, når de debatterer og lovgiver! Og må vi bede om en regering og nogle forligspartier, der svarer på de reelle spørgsmål og forholder sig konkret til de problemer, som kommer frem i den politiske proces. Alt andet er altså ikke demokrati.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
BREAKING

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

En mand foran en computer på et skrivebord
Advertorial

Annonce

Tips til opstart af en virksomhed

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen