Administration 

Blogger: Vi skal genvinde håbet med gode historier om socialt udsatte

Vi vil ikke længere acceptere at socialt udsatte fastholdes i elendighed, og at deres muligheder for at frigøre sig fra misbrug, psykiske problemer, hjemløshed og kriminalitet stadig forringes, skriver blogger Cliff Kaltoft.

Cliff Kaltoft er sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder (LVS). Gennem godt 20 år har han rådgivet skiftende regeringer om samfundets udsatte. LVS arbejder for at styrke socialt udsattes muligheder for forandring. Med kampagnen Den Gode Historie vil LVS indsamle 1000 positive vendepunktshistorier og derved illustrere, at det gode liv er opnåeligt med den rette hjælp - selv for de mest udsatte mennesker.

DEN GODE historie findes, og det er ikke nogen aprilsnar. For som Storm P. siger et sted, så kan en kanon godt være en kanin, der er stavet forkert. De seneste års socialpolitik har efterladt socialt udsatte i et mylder af stave- og forståelsesfejl. Man tror ikke længere på forandring. Håbet for positiv forandring for de cirka 180.000 socialt udsatte medborgere er fordampet. Det er en grum historie.

For nogle uger siden trådte jeg ud af Rådet for Socialt Udsatte. Efter eget valg. Det slog mig, at jeg siden rådet blev nedsat i 2002 har kørt omtrent 40.000 km i den gode sags tjeneste. Det svarer ret præcist til en køretur rundt om jorden. Og det var den følelse, der ramte mig. Vi har været hele vejen rundt, og er nu tilbage, hvor vi begyndte. Til en socialpolitik der mest af alt minder om forrige årtusindes visionsløse fattighjælp. Jeg synes det er usselt og sølle, men mest af alt er det ude af trit med den egentlige drivkraft i socialt arbejde: Troen på forandring.

I den kommende tid vil jeg stave rigtigt til kanin. Og så vil jeg bruge nye 40.000 km på at indhente og formidle de mange livsbekræftende og gode historier, som jeg ved findes. Det vil jeg gøre sammen med dygtige kolleger i den landsforening, jeg er i spidsen for, og sammen med de mennesker, det handler om.

FORMÅLET ER at genvinde troen på og håbet om, at socialt udsatte mennesker kan få det gode liv tilbage. Vi vil ikke længere acceptere at socialt udsatte fastholdes i elendighed, og at deres muligheder for at frigøre sig fra misbrug, psykiske problemer, hjemløshed og kriminalitet stadig forringes. Det er på alle måder blevet sværere at blive mønsterbryder og at finde vejen tilbage til livet og fællesskabet for udsatte mennesker. Mest af alt fordi vi har opgivet at investere i det, og fordi vi har bildt hinanden ind, at det ikke kan lade sig gøre. Det vil vi gøre noget ved i Landsforening af VæreSteder.

Den gode historie handler først og fremmest om de vendepunkter, som socialt udsatte borgere har oplevet, og som har gjort en afgørende forskel for dem. Vi kender mange af historierne. Vi har måske oplevet noget lignende selv, eller vi har set dem udfolde sig for øjnene af os. Ikke som uforklarlige mirakler, hvor forandringen kommer som det berømte lyn fra en klar himmel, men som mødet med et andet menneske, et fællesskab, et behandlingstilbud eller et socialt værested, hvor forandringens små skridt bliver indledt, understøttet og fastholdt. Forandring i socialt arbejde er ikke mirakler, det er et sejt og vedholdende arbejde med mange små skridt.

Derfor opfordrer vi til, at den gode historie i alle dens forskellige varianter deles. For den findes faktisk. Om socialt udsatte mennesker, der får hjælp til at komme fri af deres misbrug. Om mennesker, der får kontakt til familien og livet igen. Om mennesker, der med alle deres særheder og ar på sjælen får en uddannelse, et fast job og bliver selvforsørgende. Vores nye site www.dengodehistorie.net er oprettet til netop det formål. Lad os dele den gode historie. Dyt-dyt skal vi byt? Båt-båt det kan vi godt! For det handler om at styrke troen på, at forandring og et bedre liv er muligt.

Indsamlingen af de gode historier står ikke alene. Kampagnematerialet består også af bogen ”Den Gode Historie”, hvori man kan læse 10 gode historier om socialt udsatte, der har formået at skabe sig en bedre tilværelse. Bogen er i disse uger sendt til de sociale væresteder i Danmark med opfordring om at bruge den nye hjemmeside og at dele fortællingerne om de små og store vendepunkter. Vendepunktshistorierne vil senere på foråret løbe sammen i Vendepunktsdagen, som er en nyskabelse i den gregorianske kalender. De indkomne fortællinger vil efterfølgende blive systematiseret og indgå i en mere faglig orienteret formidling. Det glæder jeg mig også til.

EN GANG imellem tænker jeg på, om der i virkeligheden kun findes to typer historier. Den ene ender med håb, den anden i fortvivlelse, selvom det ikke altid står lysende klart, hvad der er hvad. Det centrale er jo ikke om historien ender lykkeligt. Lykken er flygtig og findes ofte på ganske stejle stier. Det afgørende er derimod, om historien i sin kerne bekræfter, at der er en mening med livet.

Den Gode Historie er vores modtræk til Den Grumme Historie, som har fået al for megen opmærksomhed og spalteplads. Af samme grund skal man vare sig for genfortælling. Det er på gentagelsen man skal kende helvede, som en klog mand engang har sagt. Alligevel kan der være brug for lidt kælderkolde facts og almindelig forbrugeroplysning. Det følger så her.

Det seneste nationale handlingsprogram for de udsatte grupper går otte socialministre tilbage, til 2006. Fælles Ansvar II var titlen på programmet, som over en fireårig periode bidrog til at understøtte en lang række tiltag for de udsatte grupper med cirka en halv milliard kroner. Siden programmets udløb er der ikke formuleret nogen egentlig politik for området. I dag har vi stadig 180.000 socialt udsatte medborgere, og tallet er stigende. Sundhedsstyrelsen skønner fortsat, at vi har 33.000 stofmisbrugere i Danmark, andre professionelle vurderinger siger, at antallet er betydeligt højere. Samtidig er støtten til de sociale væresteder, som ofte er indgangsdøren til kontakt og behandling, beskåret betragteligt.

DE SAMLEDE offentlige bevillinger til udsatteområdet er reduceret med 30 procent hen over de seneste år. I resten af Danmark er man enige om, at finanskrisen er aflyst! Området er ikke prioriteret i finansloven for 2016, og fordelingen af de statslige penge over den såkaldte Satspulje har forvandlet sig til en karikatur.

I denne situation oplever jeg, at det politiske spin er omsiggribende, og at dårlige løsninger sælges som gode løsninger. Det har jeg og alle andre, der arbejder på feltet, også et ansvar for. Alt for ofte er vi bragt i situationer, hvor vi lever med halvdårlige indsatser og lidt tilfældigt projektmageri, fordi det dog er bedre end slet ingenting. Vi lærer at nøjes på den dårlige måde og har alle splinter i røven, fordi vi for tit er hoppet over, hvor gærdet var lavest. Men hvor sølle kan det blive?

Et sådan fravær af en egentlig socialpolitik for de udsatte grupper kan så let ende i en tilstand af mismod og mangel på forventninger til de mennesker, vi er sat i verden for at hjælpe.

Lige nu hjælper vi bedst hinanden med at sætte fokus på det, der lykkes. På den gode historie, og på det, som vi erfaringsmæssigt ved virker. Når ingen andre vil tale om det, så er det dog godt at kunne udveksle gode historier med en kollega og med hovedpersonerne selv. Selvrespekt og tro på forandring står særlig skarpt, når man kan overbevise sig selv og hinanden om, at arbejdet nytter.

VI VED, at det nytter, når vi har forventninger til hinanden, når vi tør tro på forandringen, og når vi i øvrigt er villige til at investere i det.

Vi se på www.dengodehistorie.net

Vendepunktsdagen vender jeg tilbage til.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud