Blogger: Neergaard er stadig passiv over for ressourceforløbenes slagside

"Det burde ikke være så svært at sikre syge borgere disse rettigheder, når man sidder på posten med den øverste politiske magt. Altså kan det kun være viljen, der afholder ministeren og forligspartierne fra at gribe ind over for det efterhånden skandaløse myndighedssvigt, vi er vidner til i disse forhold."

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

I dag har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) atter været foreholdt de massive problemer med mennesker, der bliver mere syge eller ligefrem afgår ved døden i forbindelse med ressourceforløb. Beskæftigelsesordfører Torsten Gejl (Å) tog i endnu et åbent samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg ansvar for at gentage spørgsmålene til ministeren om, hvad han vil gøre for at sikre de borgere, som dokumenterbart er så syge, at de burde have tilkendt førtidspension, men som alligevel bliver fastholdt af kommuner i ressourceforløb.

Svarene fra ministeren var desværre lige så enslydende og mistrøstige som sædvanligt. ”Der er ikke brug for flere regler”, ikke brug for at ændre lovgivningen, understregede han. Han afviste herunder at præcisere lovgivningen, så for eksempel lægers og andre fagfolks faglige vurderinger af borgernes sager juridisk set kan blive taget mere alvorligt og få en større vægt i sagsbehandlingen.

SAMTIDIG SAGDE HAN, at han som politiker kun har ansvar for at forfølge de politiske mål med reformen, men ikke for at forholde sig til, om den er fagligt i orden. Det er fagfolkenes ansvar, mente han. Men hvordan deres faglighed så kan blive taget alvorligt, når kommunerne i mange tilfælde vægter hensynet til kommunaløkonomien højere, står hen i det uvisse. Ministeren vil ikke sikre fagfolkene muligheden for med loven i hånd at kunne forfølge dette ansvar. Han vil ikke reagere på, at fagfolk og andre netop gør ham som minister opmærksom på, at også fagligheden bliver svigtet med forvaltningen af reformen.

Han mente oven i købet, at den kommunale sagsbehandling i disse sager og i det nye paradigme om ”udvikling” af borgernes arbejdsevne er direkte ”omsorgsfuld”, og at det ”går fremad” med at efterleve intentionerne i lovgivningen – de intentioner, som altså i ministerens mund er gode.

JEG SKAL IKKE TRÆTTE LÆSERNE med at gentage hans argumenter eller mangel på samme i samrådet – for han siger stort set det samme hver eneste gang, han bliver stillet spørgsmålet om, hvordan han vil sikre de mest syge borgere mod mishandling fra kommunalt hold. Hans svar er, at dét vil han ikke sikre. Altså må han jo være fuldstændigt indifferent over for menneskelige lidelser og råb om hjælp mod mishandling. Skal vi kalde ham ”passiv” – dét skældsord, som i den aktive beskæftigelsespolitik er det absolut værste, man kan være her i livet? Eller er der tale om en bevidst valgt passivitet, som er begrundet i manglende empati og manglende interesse i at sikre disse syge mennesker grundlæggende rettigheder?

Uden lovgivne rettigheder er syge borgere retsløse. Det er simpelthen et faktum. Selv de rettigheder, de tilsyneladende har ifølge lovgivningen, halter det jo enormt med at få opfyldt af kommunerne. Det er åbenlyst for enhver med forstand på området og blot en smule empati i behold, at lovgivningen ikke er god, og at den ikke sikrer nogen som helst syge mod mishandling, selvom de er åbenlyst invalide. Det er åbenlyst for enhver, at det er åbenlyst perspektivløst og uværdigt at forsøge at presse denne gruppe af mennesker med den slags forløb.

HELT GENERELT ER DE RETLIGE GRÆNSER eller snitflader for førtidspension, fleksjob, minifleksjob og ressourceforløb utydelige i selve lovgivningen. Det fremgår ikke klart, hvilken form for varig og væsentlig begrænsning i arbejdsevnen, der skal knyttes til hvilke kategorier af ydelser. Der er ikke defineret nogen specifik nedre minimumsgrænse for, hvornår borgere er berettiget til førtidspension. Det fremgår ej heller, hvor længe kommunerne rent faktisk skal afprøve behandling og forfølge ”udvikling” af menneskers arbejdsevne, før de i lovens forstand kan konkludere og dokumentere, hvilken arbejdsevne der er tale om.

Loven om social pension siger, at kommunerne ikke må tilkende syge mennesker førtidspension, før de har været igennem et eller flere ressourceforløb af mellem et og fem års varighed. Der står (i § 16, stk. 2): ”Personer i alderen fra 18 til 39 år kan tilkendes førtidspension, hvis det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres”. Og i Beskæftigelsesindsatsloven, § 68 a, stk. 2, står der, at personer, for hvem det ”... er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne i et ressourceforløb, er undtaget fra ressourceforløb”. Men det er ikke præciseret, hvornår og for hvem noget er ”åbenbart” eller ”åbenbart formålsløst”. Utydelig lovgivning er reelt en ladeport til fri lovfortolkning for de i forvejen økonomisk pressede kommuner. Det er altså det, vi ser ske. Igen og igen og igen.

DEN UTYDELIGE LOVGIVNING og ressourceforløbenes formodede slagside blev allerede kritiseret af adskillige høringsparter, da lovforslaget var i høring i 2012. Efterhånden som lovgivningens slagside er blevet realiseret og dokumenteret utvetydigt fra flere og flere sider, er kritikken blevet gentaget i medierne, i en høring i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, i adskillige samråd over flere år og i forbindelse med behandlingen af en række beslutningsforslag i Folketinget med højere og højere volumen.

Ministeren og forligspartierne har snart menneskeliv på samvittigheden – eller burde have det, hvis de tog ansvar for menneskers ve og vel og ikke blot for et politisk luftkastel og en fordelingsøkonomisk hård liberalisme med social slagside. Det er efter min overbevisning ved at være på høje tid at stille et mistillidsvotum til ministeren og at presse hvert eneste af forligspartierne (S, R, SF, V, K og LA) til at ændre lovgivningen, så der ikke skal være endnu flere mennesker, der skal pines og plages på grund af den lovgivning og den meget vide forvaltning, som den har givet råderum til.

DET BURDE IKKE VÆRE SÅ SVÆRT at sikre syge borgere disse rettigheder, når man sidder på posten med den øverste politiske magt. Altså kan det kun være viljen, der afholder ministeren og forligspartierne fra at gribe ind over for det efterhånden skandaløse myndighedssvigt, vi er vidner til i disse forhold.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Corona

Vil løslade 8000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel:

Her må du IKKE 

drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-

tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona