Administration 

Blogger: Forargelsesretorik gør ingen Cavlingprisvinder

Mens tre journalister på Berlingske Tidende netop har vundet Cavlingprisen for at have optrevlet Hvidvaskskandalen i Danske Bank, har en kollega leveret endnu en smålig artikel, der vil udskamme en lovlydig borger, der har fået arbejde én time om ugen i fleksjob, sådan som lovgivningen berettiger til.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DE TRE JOURNALISTER Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske modtog i fredags Cavlingprisen for at afdække hvidvask i Danske Banks estiske afdeling.

De har leveret væsentlig journalistik af stor betydning for vores samfund. Og det er blandt andet deres bedrift, at der i 2018 kom gang i efterforskning af den hvidvask, som er foregået på tværs af Europa over en årrække og har et milliardomfang så astronomisk, at vi ikke rigtig kan forstå rækkevidden.

På baggrund af denne efterforskning kan der blive renset ud i toppen af de hvidvaskramte banker og andre involverede institutioner, så de skyldige kan blive dømt og straffet. Og forhåbentlig kan det danske samfund og de øvrige europæiske landes nationale finanser blive genoprettet, så i det mindste dele af de forsvundne summer kan blive ført tilbage til deres rette ejere. Og samfundet kan igen blive ført tilbage til noget, der minder om et retssamfund. Tillykke til Cavlingtrioen med prisen!

SAMME DAG BRAGTE Berlingske en artikel af en anden journalist, som også i efteråret 2018 har leveret en lang række artikler i Berlingske med brod imod sygdomsramte personer på kontanthjælp og i fleksjob, som jeg allerede har skrevet om i flere blogindlæg i Avisen.dk.

Her har Berlingske mimet den forargelse, nedvurdering og misundelse over for mennesker med handicap, som daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2012 markedsførte reformen af førtidspension og fleksjob ved at udbrede, og som eksempelvis folketingsmedlem Laura Lindahl (LA) har udbredt sig om i efteråret 2018.

Mens Berlingskes Cavlingpris-vindende trio har leveret saglig og højst samfundsrelevant journalistik om kriminelle aktiviteter, som fortjener vores forargelse, løber usaglighed og smålighed med opmærksomheden i disse andre artikler i Berlingske.  

Det er også tilfældet i den nye artikel, der har underrubrikken (underoverskriften): ”Kim Madsen blev sidste år tilkendt et fleksjob efter flere års ”kamp mod systemet”. Nu får han 18.000 kroner om måneden for at arbejde én time om ugen.”

I EN PASSAGE i artiklen hedder det, at ”Fleksjob gives til borgere, der ikke kan holde til at arbejde fuldtid, og som har specielle hensyn, der skal tages. Kim Madsen har for eksempel dårlig ryg. Han skal arbejde én time om ugen hos ForRetssikkerhed, som arbejdsgiveren betaler. Resten af hans indkomst består af det, der kaldes for et fleksløntilskud, der er på max 18.260 kr. pr. måned. Mens han har været på kontanthjælp, har han fået 11.282 kr. før skat pr. måned.” Herefter spørger Berlingske: Mener du, det er retfærdigt, at samfundet skal betale det ekstra?”

Berlingske tegner hermed et fuldstændigt usagligt billede af fleksjobbere som borgere, der står i en i virkeligheden misundelsesværdig position og uretfærdigt lever af ”andres penge”.

Der er derimod tale om mennesker, hvis arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat, hvilket kræver grundig lægelig dokumentation, arbejdsprøvninger og ressourceforløb – i Kim Madsens tilfælde en proces, der har taget hele seks år – før visitationen er blevet en realitet, og der endvidere er fundet og etableret et konkret fleksjob.

Endvidere skal Berlingske huske, at minifleksjob jo i mange tilfælde har erstattet retten til førtidspension. Så selv med en så lille arbejdsevne som de tre ugentlige timer, Kim Madsen har fået fastslået, så kan han stadig ikke få førtidspension. Og det nævnte timetal er det effektive timetal – fleksjobreformen indførte jo en effektivitetsvurdering eller løndumping af fleksjobbere under ny ordning, så arbejdsgiveren kun skulle betale for den effektive arbejdstid, ikke den reelle, der i Kim Madsens tilfælde er noget højere.

Og lovgivningen giver altså fleksjobbere retten til et fleksløntilskud, så borgeren også under den stærkt forringede lovgivning om førtidspension og fleksjob med reformen fra 2012 har en ret til et minimum af fast indkomst. Det er absolut ikke nogen herregård, og her er intet, der er værd at misunde for raske mennesker.

SÅ HVORFOR FINDER Berlingske, at det er relevant at spørge Kim Madsen, om det er ”retfærdigt, at samfundet skal betale det ekstra”? Og hvad mener de egentlig med ”det ekstra”?

Et andet sted i sin artikel siges det på en anden måde: ”Hvorfor kunne du ikke bare have taget et lignende job ved siden af din kontanthjælp?”

Det har Berlingske også spurgt om i andre artikler i løbet af efteråret, og det har Kim Madsen allerede svaret på flere gange.

Det er ikke i lovgivningen om kontanthjælp en mulighed for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere at arbejde få timer ordinært ved siden af en kontanthjælp. Så havde Kim Madsen gjort det, ville han blive bedt om at stå fuldt til rådighed for det ordinære arbejdsmarked – og det er jo netop dét, han ikke kan som kronisk syg med store funktionsnedsættelser, som nedsætter arbejdsevnen.

DET FREMGÅR IKKE, hvad Berlingske så ville ansé for en rimelig løn og ydelse til Kim Madsen i hans situation som blandt andet kronisk gigtpatient. Mener de, at mennesker med varige funktionsnedsættelser livsvarigt skal holdes på en så lav indtægt, at de ikke kan komme til at leve noget, der ligner et normalt liv?

Berlingske gøder jorden for en negativ folkestemning med negative politiske stereotyper om mennesker på kontanthjælp, fleksjob eller førtidspension. Det er igen den indre svinehund.

Derved understøtter de det beskæftigelsesparadigme, hvormed Mette Frederiksen og forligspartierne i 2012 bag reformen af førtidspension og fleksjob erstattede principperne om kompensation og solidaritet med det subjektive begreb ”rimelighed”. De støtter den stadige devaluering af mennesker med kroniske lidelser og de mange forringelser af deres ret til lige løn, værdighed og social sikkerhed.

DEN UDSKAMNING i en såkaldt nyhedsartikel klinger ikke med det journalistiske ideal om tilstræbt objektivitet og upartiskhed. Den er derimod udtryk for ideologisk favorisering af bestemte politiske synspunkter.

Den vil aldrig give nogen Cavlingpris.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan