Funklende fælge frem for fileter fra fritgående kyllinger. Lædersæder i stedet for økologisk leverpostej. Danskerne vil hellere bruge penge på deres biler end på det, de putter i munden. Det viser de seneste tal fra Landbrugsrådet.
I 2003 lå mad nummer tre og transport nummer fire på listen over ting, danskerne bruger deres penge på. I 2005, hvor de seneste tal er fra, byttede de to plads, så maden i 2005 røg ned på fjerdepladsen.
- Selvom danskerne tjener mere, glemmer de, at de tilsvarende godt kan bruge flere penge på at købe bedre fødevarer. Tallet for hvor meget der bruges på mad, er ikke steget nær så meget som for andre forbrugsgoder, siger cheføkonom i Landbrugsrådet Leif Nielsen.
Vi spiser for at overleve
Det er en meget uheldig udvikling, mener kok og indehaver af Restaurationen, Bo Jacobsen.
- I Danmark er der den holdning, at mad er noget, vi spiser for at overleve. Børn kan tåle mindre og mindre, og det er måske fordi, de spiser mand, som er fuld af tilsætningsstoffer, siger Bo Jacobsen.
Brugte 82,5 milliarder kroner på mad
I 2005 brugte danskerne omkring 11 procent af deres indkomst på indholdet i køleskabet. Men selvom danskerne de senere år har fået flere penge mellem hænderne, bruger vi faktisk en mindre del af vores samlede indkomst på mad end tidligere.
I 2003 brugte danskerne omkring 78,5 milliarder kroner på mad, hvor tallet to år senere var 82,5 milliarder kroner. I samme periode er det samlede forbrug steget voldsomt fra 667 milliarder i 2003 til 754 i 2005.
Dog ses der sideløbende en tendens til, at nogle af danskerne går mere op i at putte kvalitetsvarer og økologi i indkøbskurven.
- Forbrugere deler sig i dem, der vælger kvalitet og andre, der stadig lever videre i discount Danmark. Men der kommer heldigvis flere og flere, som ønsker at bruge en større andel af deres indkomst på fødevarer, siger Leif Nielsen.
Smagen er afgørende
Den tendens oplever man også hos Coop Danmark:
- Jeg kan ikke kende billedet af, at danskerne prioriterer fødevarer lavere. Vi oplever, at danskerne interesser sig mere og mere for fødevarer og mad. De ting, der vokser, er særligt økologi og specialvarer såsom øl. Og det er smagen, der er afgørende. Vi er ved at se begyndelsen på en kvalitetsbølge, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop.
Ifølge tallene fra Landbrugsrådet bruger danskerne flest penge på boligen. På andenpladsen ligger serviceydelser, der spænder over et besøg hos frisøren til rådgivning af advokaten.