Udlændinge slipper for at få et indrejseforbud, og butikstyve bliver sluppet fri igen uden straf i Københavns Lufthavn.
Det skyldes, at Rigspolitiets nye tolkefirma, EasyTranslate, i flere tilfælde har svigtet sin opgave og ikke stillet med nok tolke til politiet i lufthavnen, som derfor må opgive sager.
Det fortæller politibetjenten Jens Kyed og Mogens Knudsen, der er tillidsmand for politibetjentene i lufthavnen, til Radio24syv.
“Hvis man ikke kan skaffe en tolk, så er det problematisk” siger Mogens Knudsen og fortæller, at det sker omtrent ugentligt, at EasyTranslate ikke kan stille med en tolk.
Det betyder, at man ikke kan oplyse indrejseforbud eller sigte butikstyve, som bliver taget på fersk gerning, fordi tolkefirmaet ikke kan skaffe en tolk, der kan tale sproget ordentligt, forklarer Mogens Knudsen:
”Det kan være et problem for din og min retssikkerhed, at vi ikke kan gøre det, vi er blevet bedt om. Når man får stillet et dårligere redskab til rådighed, så bliver resultatet også derefter."
I tyverisager er politiet nødsaget til at lade tyven gå, fordi de ikke kan foretage en afhøring, når tolkefirmaet ikke kan stille med en tolk i det sprog, som personen taler.
Ligeledes kan politiet ikke læse indrejseforbud op for udsendte udlændinge, når tolkefirmaet ikke kan stille med tolk, der kan oversætte indrejseforbuddet.
Når det sker, så er indrejseforbuddet ikke retsgyldigt, og den udsendte udlænding kan rejse ind i Danmark og andre Schengen-land uden strafansvar.
Juraprofessor emirita Eva Smith fra Københavns Universitet mener, at det er ubehageligt for almindelige danskeres sikkerhed, hvis udsendte udlændinge kan få adgang til Danmark.
”Det er ubehageligt for almindelige danskeres sikkerhed, hvis folk der rent faktisk er udvist og har et indrejseforbud, så kommer ind alligevel, fordi det kan ikke lykkedes at forklare dem, at de har et indrejseforbud”.
Eva Smith siger samtidig, at Danmark overtræder forpligtelser overfor andre Schengen-lande, når vi ikke effektuerer indrejseforbud, fordi den udsendte herefter frit kan rejse til andre Schengen-lande.
”Jeg kan slet ikke forstå, at man af sparehensyn har lavet et system, vi kan se, simpelthen ikke fungerer. Det er jo helt vanvittigt, at man ikke er i stand til at kommunikere med de udlænding, som kommer her til landet”, siger Eva Smith om Rigspolitiets tolkeordning.
EasyTranslate har stået for tolkningen siden 1. april, efter firmaet sidste år vandt en kontrakt med Rigspolitiet, der er omkring 520 millioner kroner værd. EasyTranslate er ejet af Klaus Riskær Pedersens søn, Frederik Riskær Pedersen, og Peter Ladegaard.
Efter firmaet overtog tolkeopgaven er flere retsmøder blevet aflyst og udskudt og politi, anklagere og advokater melder om dårlig tolkning, lange transporttider og udeblevne tolke. Det viser en aktindsigt fra Københavns Politi, Radio24syv er i besiddelse af.
Rigspolitiet, der har ansvar for ordningen, kunne ikke stille op til interview, men skriver følgende i en mail til Radio24syv:
”Den nye tolkeordning havde driftstart d. 1. april 2019 og indebærer en helt ny måde at bestille tolke på. En sådan ændring kræver tilvænning fra alle parter, og der har således været visse opstartsvanskeligheder – det gælder også i Københavns lufthavn”
Rigspolitiet skriver videre, at EasyTranslate har oplyst, at firmaet siden 1. april har modtaget 4 klager fra Københavns Politi ud af i alt 1.731 tolkninger, som Københavns Politi har bestilt.
”EasyTranslate har endvidere oplyst, at Københavns Politi fra 1. maj til 24. juni 2019 har bestilt 861 telefontolkninger, som er den type tolkeopgaver, der primært bliver brugt i lufthavnen. Leveranceprocenten på disse bestillinger er 97,6 procent,” skriver Rigspolitiet.
Politibetjent i lufthavnen Jens Kyed siger til Radio24syv, at betjentene i lufthavnen klager internt, og derfor kan det reelle antal klager være højere. Han tilføjer, at han og kollegaerne klager på ugentlig basis.
Radio24syv
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.