NAVN: Niklas Poulsen
ALDER: 24
BOPÆL: Birkerød
JOB: Kystlivredder hos Trygfonden
UDDANNELSE: Optagelsesprøve kræver blandt andet, at du kan svømme 400 meter på syv et halvt minut og dykke 25 meter under vand. Senere i uddannelsen skal du kunne svømme to kilometer i havet. Og så skal du have en studentereksamen.
Se mere om uddannelsen her:
http://www.trygfonden.dk/Projekter/Bliv%20Livredder.aspx
LØN: 168 kr. i timen. Fradrag for kost på 465 kr. per dag. Niklas tjener ca. 8000 kr. om ugen mellem uge 26 og 33.
ARBEJDSTID: 10:45-19:00 seks dage om ugen i sæsonen.
Hvordan ser din arbejdsdag ud?
"Vi møder ind og åbner posten klokken 11. Vi tester båden, sætter boards op, måler vand- og lufttemperatur og sender det ind til de kloge. Når der er gæster går vi rundt på stranden og deler brochurer ud med baderåd og malebøger til børnene. På en gråvejrsdag træner vi meget, enten på boards eller med svømning. Ved Vesterhavet skal man ud mange gange i løbet af en dag og hente tyskere ind, der svømmer for langt ud, men her på Bellevue sker der ikke så meget."
Hvordan er du endt i det her job?
"Jeg har været livredder i svømmehallen i mange år, og så blev jeg opfodret til at gå til optagelsesprøve som kystlivredder. Det her er min anden sæson."
Hvad er det fedeste ved dit job?
"Friheden. Frisk luft og masser af træning. Nå ja, og så speedbåden. Jeg er ret vild med at sejle i speedbåd."
Er der noget fryns?
"Altså ud over en speedbåd til fri afbenyttelse og en strand fuld af piger? En gang om året tager Trygfondens reddere på surfcamp på Lanzerote. Det er ret fedt."
Hvad er den største fordom om jobbet?
"Alle tror, det er lige som Baywatch. Men det er altså langt fra Californien til Bellevue. Og godt nok er vores bil også gul, men vi løber altså ikke rundt i strandkanten i slowmotion.”
Apropos fordomme, damerne er da vilde med livreddere, ik?
”Det er altså også lidt overvurderet. Det er mest de helt unge piger, der synes, det er spændende.”
Arhhh… er du sikker?
”Der er da masser af flotte damer på stranden, men man har ikke rigtig tid til at kigge på dem. Og reglerne siger, at vi ikke må invitere piger – eller andre, ind i tårnet. Og heller ikke ud i båden, med mindre de altså er ved at drukne.”
Men du kan vel godt lade en bemærkning falde om, hvornår du har fri?
”Tjoo, men nu har jeg jo en kæreste. Men der er da andre, der giver den mere gas i den retning.”
Men du har vel i det mindste reddet nogen?
”Jeg har genoplivet en otteårig dreng i svømmehallen, der lå på bunden af bassinet. Og så var der en pige, der forsvandt ved havnebadet på Islands Brygge. Hendes mor fik os til at starte den store eftersøgning med dykkere og alting. Men det viste sig, at hun var gået i Irma med sin far.”
Kan man blive stresset, når man går i bare tæer på arbejde?
”Nej, ikke rigtig. Det handler jo meget om at skynde sig langsomt, med mindre der virkelig sker noget.”
Er det smør på brødet eller lidenskab?
”Det er så fedt, at jeg ville gøre det gratis. Man går jo og glæder sig, længe før sæsonen starter. Hvis man kunne, ville jeg arbejde hele året som kystlivredder.”
Skal du så være livredder resten af dit liv?
”Nej, man kan vel ikke blive ved med at løbe rundt på stranden. Men jeg vil prøve at blive redder hos Københavns Brandvæsen. Optimalt set skulle man være redder om vinteren og kystlivredder om sommeren.”
Vi drukner i portrætter af succesfulde forretningsmænd og magtfulde direktører. Men heldigvis er arbejdsmarkedet også befolket af andet end buldrende karrierekanoner. Avisen.dk bringer fra nu af jævnligt et portræt af en person, der har valgt et anderledes, fascinerende, underligt, frit, forargeligt eller helt fantastisk arbejdsliv.