Per Lundemann Jakobsen, der står bag det nye ‘Ubr City’, har ni konkurser bag. Og hans tidligere medarbejdere har fået udbetalt 1,7 millioner kroner fra Lønmodtagernes Garantifond (LG) i forbindelse med konkurserne. Det afslører tal, som Avisen.dk har fået fra LG.
15. maj præsenterede han sammen med tidligere Uber-chauffør Lars Hjartbo den nye app ‘Ubr City’, der skal afløse Uber i Danmark. Uber lukkede ned i april.
Tjenesten blev samme dag meldt til politiet af Trafikstyrelsen.
Men udover at have erfaring med transportjenester, har Per Jakobsen også drevet adskillige andre firmaer, der har tilbudt serviceydelser inden for alt fra PR og telekommunikation til juridisk rådgivning, skatte-rådgivning og administration af handicaphjælperordninger m.m.
De fleste af hans firmaer er gået konkurs, og det har samlet set kostet Lønmodtagernes Garantifond over 1,7 millioner kroner i udbetalinger til tidligere medarbejdere, viser opslag i CVR-registeret og tal fra Lønmodtagernes Garantifond.
Vækker mistanke
Bo Vadt Christensen er advokat med speciale i insolvensret og har stor erfaring som kurator ved konkursbo.
Ifølge ham er 8-10 konkurser inden for en relativt kort årrække på syv år ret usædvanligt.
- De her 8-10 konkurser ville straks vække min mistanke og få mig til at undersøge nærmere, om der er noget galt. Så uheldig er man sjældent forretningsmæssigt på så kort tid, siger Bo Vadt Christensen.
Er der et mønster i at trække penge ud af firmaer og gå konkurs, kan der være tale om såkaldt ‘konkursrytteri’ og groft uansvarlig forretningsførelse, forklarer advokaten.
En af dem, der har oplevet konsekvenserne af Per Jakobsens konkurssager er 27-årige Mads Kofod fra Bornholm, der er lam fra brystet og ned og har brug for hjælp 24 timer i døgnet.
Han står nu med en personlig gæld på næsten 300.000 kroner til sine egne handicaphjælpere, efter at firmaet kendt som Per Jakobsens firma BPA Service Danmark gik konkurs.
Firmaet, som havde Per Lundemann Jakobsen i direktionen, har skiftet navn flere gange og har heddet både ‘BPA Service Danmark Projekt 2013’, ‘Firmaet af 11. november 2013’, og ‘Spasser’n ApS’, viser opslag i CVR-registeret.
- Han har saboteret mit liv. Alt er sat på pause, og jeg kommer ikke videre, før der er kommet en løsning på det her. Jeg er så vred, siger Mads Kofod til Avisen.dk.
Michael Bager Hansen er leder af Center for Handicap og Psykiatri i Bornholms Regions-kommune, og han husker tydeligt Mads Kofods sag. Han fortæller, at kommunen har meget dårlige erfaringer med Per Jakobsens firma, der har administreret pleje til flere af kommunes borgere.
- Det er mærkeligt, at man ikke kan 'blackliste' personer eller firmaer, der laver den her slags, siger han til Avisen.dk.
Avisen.dk har i en uge været i kontakt med Per Jakobsen over mail og telefon, men det har ikke været muligt at få hans kommentarer til konkurssagerne eller Mads Kofods sag.
Virker groft
Bo Vadt Christensen mener, at 1,7 millioner er et stort beløb fra Lønmodtagernes Garantifond.
- I forhold til, at her er tale om relativt små virksomheder, er det et stort beløb, siger han.
Det er arbejdsgiverne, der betaler til fondens sikkerhedsnet. Men Bo Vadt Christensen har selv stået bag en opgørelse over konkursboer, der viser, at det offentlige typisk også lider store tab, særligt når medarbejderlønninger ikke bliver betalt.
- Det virker groft. Det er mennesker, der kommer i klemme. Men i sidste ende også staten og samfundet. Der er en del A-skat i de lønninger, der mangler at blive betalt, siger Bo Vadt Christensen.