I store dele af landet fortsætter VVS’ere i dag arbejdsnedlæggelserne i protest over, hvad de kalder ultimative krav fra arbejdsgivernes side.
Mens arbejdsgiversiden siger, at færre er blevet væk fra arbejdet i dag, er der forskellige meldinger rundt landet. Det viser en rundringning, Avisen.dk har foretaget.
”Det er vokset i forhold til i går i Storkøbenhavn. Der er kommet flere fra de mindre virksomheder,” oplyser Allan Leegaard, faglig sekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet Storkøbenhavn.
Her var omkring 500 medlemmer samlet til fagligt møde fra morgenstunden.
Arbejdsgiver: Håb om en normal mandag
I går meldte Blik- og Rørarbejderforbundet, at 1.900 medlemmer havde nedlagt arbejdet. De har ikke et opdateret tal i dag.
Arbejdsgiverorganisationen Tekniq vurderer selv, at omkring 1.000 mennesker nedlagde arbejdet i går og færre i dag.
”Der er nogen, der har genoptaget arbejdet og der er enkelte steder, hvor de har nedlagt det. Vi håber, at det her snart er normaliseret, og alle er på arbejde på mandag,” siger Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq.
Alle venter på forligsmanden
Arbejdsnedlæggelserne kommer, efter at forhandlingerne mellem Tekniq og Blik og Rørarbejderforbundet strandede i mandags.
Nu venter alle, på at forligsmanden kommer med sit mæglingsforslag, som partnerne må acceptere. Det vil i så fald være anden gang i træk, at det ikke har været muligt for parterne at indgå en aftale ved overenskomstforhandlinger.
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet, er det et problem, at de samme parter flere gange i træk har været ude af stand til at blive enige om en aftale.
Han trækker en parallel til forhandlingerne på byggeriets område. Her fandt parterne en løsning ved forhandlingsbordet på trods store interesseforskelle i spørgsmålet om social dumping.
”De brugte rigtig megen tid og fantasi på, hvordan de kunne nå et resultat, de kunne enes om. Begge sider af bordet har altså en grundlæggende anerkendelse af, at der er en gensidig interesse i at nå frem til en aftale,” siger Søren Kaj Andersen.
De andres skyld
I Blik og Rør peger man på, at arbejdsgiverne stillede et ultimativt krav om, at de vil have de bestemmelser fjernet, der sikrer fagområdet mod løndumping.
VVS-området har nemlig faste priser på alle former for arbejde. For eksempel et konkret ørebeløb for at bore et hul. Det er arbejdsgiverne utilfredse med.
Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at arbejdsgiverne angriber deres muligheder for at forhandle en ordentlig løn.
Arbejdsgiverne mener på den anden side, at de blot beder om de samme muligheder, som andre byggefag har.
"Vi burde være de sure"
Tekniq’s direktør forstår i bund og grund ikke arbejdsnedlæggelserne, som han kalder for en kampagne.
”Vi kunne ikke komme igennem med vores ønsker. Derfor fortsætter de eksisterende akkordbestemmelser. I virkeligheden burde det være os, der var utilfredse,” siger Niels Jørgen Hansen.
Om arbejdsnedlæggelserne fortsætter kommer sandsynligvis til at afhænge af det mæglingsforslag, som forligsmanden kommer med. Det er forventet enten mandag eller tirsdag.
I går oplyste Blik- og Rørarbejderforbundet at omkring 1.900 medlemmer havde nedlagt arbejdet. De har ikke et samlet tal i dag. Arbejdsgiverforeningen siger derimod, at op imod 1.000 VVS'ere nedlagde arbejdet i går, men at der er tale om færre i dag.
Avisen.dk i dag har ringet til de forskellige kreds i Blik- og Rørarbejderforbundet for at få en fornemmelse af udviklingen. Det ser sådan ud:
- Kreds København: Flere har nedlagt arbejdet, oplyser fagforeningen.
- Kreds Nord-Midtjylland: Omtrent det samme antal, måske lidt flere har nedlagt arbejdet, oplyser fagforeningen.
- Kreds Sydjylland-Fyn: Færre har nedlagt arbejdet, oplyser fagforeningen.
- Kreds Sjælland-Bornholm: Kender ikke omfanget af arbejdsnedlæggelserne.